Startpagina Voor ons gezin

Varkenskroontje met pickles-saus en geroosterde groenten

Hoofdgerecht voor vier personen. Om deze stevige winterse opkikker te bereiden heb je zo’n 105 minuten nodig. Natuurlijk is zo’n varkenskroontje niet te versmaden, maar geroosterde groentjes zijn verrassend lekker. Smakelijk!

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

Voor de varkenskroon:

1 varkenskroon van ± 800 g

peper

zout

een scheutje olijfolie

1 klontje boter

enkele takjes tijm

2 laurierblaadjes

2 teentjes knoflook

Voor de geroosterde groenten:

1 pastinaak

1 wortel

1 zoete aardappel

2 el olijfolie

2 takjes citroentijm

peper

zout

Voor de pickles-saus:

2,5 dl bruine fond (kant-en-klaar)

150 g pickles

2 el zure room

1 el fijngesneden bieslook$

Hoe ga je tewerk?

Dep het vlees droog en breng het op smaak met peper en zout. Verhit in een grote braadpan (die in de oven mag) een scheutje olijfolie en een klontje boter. Braad het vlees rondom rond mooi goudbruin aan. Voeg tijm, laurier en knoflook toe. Zet alles vervolgens 1 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Gebruik een eetlepel om het vlees af en toe opnieuw te bedruipen met het olie-botermengsel. Laat het vlees dan minstens een kwartier rusten, lichtjes afgedekt met aluminiumfolie, voordat je het aansnijdt.

Tijdens de rusttijd kun je de groenten garen in de oven. Snijd ze in gelijke stukken (vb. zoals frietjes) en schik in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met de citroentijm, peper en zout. Zet 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Voor de pickles breng je de fond aan de kook in een steelpan. Haal van het vuur en voeg dan de pickles en de zure room toe. Roer goed en werk op het laatst af met de bieslook.

Geef er een aardappelpuree bij van 1 kg bloemig kokende aardappelen, die je pureert met enkele klontjes boter en op smaak brengt met peper, zout, nootmuskaat en 1 el mosterd.

Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op www.lekkervanbijons.be .

Invalid Scald ID.

Lees ook in Voor ons gezin

‘Wolf’, het relaas van een eeuwenoude haat-liefdeverhouding

Voor ons gezin Nu wolven zich weer in onze verkavelde uithoek wagen, keren ook angstbeelden terug. Hou uw kinderen binnen! Bescherm uw lammeren! Trekken hysterische haters nodeloos aan de alarmbel of zijn het de natuurromantici die zich in de luren laten leggen door deze ‘killer in schaapskleren’? In het boek ‘Wolf’ leren we meer.
Meer artikelen bekijken