Startpagina Bedrijfsnieuws

K+S KALI GmbH stelt ESTA Kieserit voor

‘t is de tijd van het jaar om over de bemesting na te denken. Tijd ook om een zeer bekend product in de kijker te zetten, eentje van K+S Kali. Die steunt landbouwkundige praktijken over heel de wereld door kennis over bemesting te verschaffen. Hun doel is uiteraard een kwalitatieve oogst, en dan liefst nog zo hoog mogelijk. Ideaal is om dit te bereiken onder alle weersomstandigheden. In dit opzicht is het tijd om ESTA Kieserit weer onder de aandacht te brengen.

Leestijd : 5 min

In Kassel (D), waar de hoofdzetel van K+S Kali GmbH gelegen is, werd eerder dit jaar een nieuw product in het gamma voorgesteld, namelijk ESTA Kieserit. Al meer dan 125 jaar heeft het bedrijf ervaring in het extraheren en het verwerken van kali-zouten. Er zijn productiesites in Europa en weldra in Canada. In Duitsland zelf zorgen zes mijnen voor de exploitatie van kali, waarvan vijf ook voor Kieserit. Eén is te vinden in Neuhof -Ellers.

“Met de voorstelling van ESTA Kieserit wil K+S KALI de landbouwer een product bieden dat zowel de oogst verhoogt en het langetermijnsucces van het landbouwbedrijf garandeert. Het is een volledig oplosbaar EC meststof, dat de plant de magnesium en zwavel geeft die het nodig heeft. Dit zijn alvast twee nutriënten die een gezonde plant uit de bodem haalt voor een goede groei”, vertelt Matthias Schulze, Director Sales & Marketing Fertilizer Europe.

15 nutriënten

Een plant heeft voor een goede oogst en kwaliteit nood aan zonlicht, water en niet te vergeten voldoende nutriënten, zoals stikstof, kalium, calcium, magnesium, zwavel en fosfor. Aangezien maar weinig gronden kunnen voldoen aan alle noden van het gewas, zijn er meststoffabrikanten die het gemis aan nutriënten willen compenseren door gepaste producten aan te bieden.

Het is van belang dat van elk nutriënt voldoende aanwezig is, want zelfs het gebrek aan één nutriënt kan de plant in onevenwicht brengen en een effect hebben in de groei en de oogst. Elk nutriënt heeft namelijk zijn functie in de plant.

Magnesium en zwavel

Zo is magnesium cruciaal voor verschillende metabolische processen, zoals wortelgroei en stresstolerantie. Omdat het een belangrijk deel is van chlorophyl, is magnesium ook noodzakelijk voor de fotosynthese. Een te weinig aan magnesium in de plant is merkbaar aan de oudere bladeren die chlorosis (vergeling) vertonen tussen de nerven, terwijl de nerven zelf groen blijven. Later gebeurt een rood- tot purperverkleuring die kan leiden naar het afsterven van het blad.

Meer dan 95 % van de magnesium in de bodem zit in de vorm van mineralen en stenen, waardoor die niet opgenomen kan worden in de plant. Enkel Mg2+ ionen kunnen opgenomen worden, die dan weer door hun lage bindingskracht erg mobiel zijn. De kans op insijpeling in de bodem buiten het bereik van de wortels is dan groot. Ten slotte kan een overmaat aan kalium in de bodem het transport van de Mg2+ ionen naar de wortel toe ook blokkeren.

Zwavel is dan weer nodig bij de olie- en proteïnesynthese in de plant. Het zorgt er bijvoorbeeld voor het opbouwen van de verdediging en een verhoogd efficiënt gebruik van stikstof. In tegenstelling tot magnesium zijn de gebreksverschijnselen bij zwavel eerst te zien bij de jonge bladeren die geelverkleuring vertonen, naar boven krullen en zo een ‘lepelvorm’ krijgen.

Natuurlijk product

Het toedienen van zwavel en m agnesium lijkt daarom enkel voordelen te hebben. ESTA Kieserit bestaat uit wateroplosbaar MgO en SO3, waardoor deze elementen direct opgenomen kunnen worden door de plant”, gaat Matthias voort.

In de mijn van Neuhof -Ellers wordt kali en kieseriet ontgonnen.
In de mijn van Neuhof -Ellers wordt kali en kieseriet ontgonnen.

Zoals de naam doet vermoeden is het basismateriaal het magnesiumrijke kieseriet, dat geëxtraheerd wordt tijdens het ondergronds ontginnen van sylviniet. De kieseriet wordt dan gescheiden van de NaCl residuen door het gebruik van ‘elektrostatische scheiding’, wat een gepatenteerd en milieuvriendelijk droog scheidingsproces is. Voor dit proces zijn namelijk geen zoutoplossingen en veel energie nodig. Een ander voordeel is dat er geen ongewenste elementen terug te vinden zijn, zoals zware metalen. Door de aard van de oorsprong en de extractietechnieken, kan ESTA Kieserit beschouwd worden als een volledig natuurlijk product.

Altijd toepasbaar

Allereerst kan het gebruikt worden op gronden die van zichzelf al een laag gehalte aan magnesium hebben, zoals zandbodems en bodems met een lage pH. Daarnaast heeft het weer geen impact op het product en zijn zelfs bij vriestemperaturen toepassingen mogelijk. Toepassing is ook toegelaten voor biologische landbouw en in beschermde grondwatergebieden.

Magnesium tegen stress

Zoals gezegd speelt magnesium een belangrijke rol bij verschillende metabolische processen. Het element kan de plant dan ook veel weerbaarder maken in verschillende stresssituaties. Bij een gebrek aan magnesium kan lange intense lichtstraling ertoe leiden dat ongebruikte energie voor de productie van suikers tijdens de fotosynthese gevaarlijke Reactive Oxygen Species (radicalen) zal vormen met chlorosis (vergeling) en necrose (afsterving) van de bladeren tot gevolg.

Een magnesiumtekort bij hoge temperaturen verhindert dan weer de wortelgroei. Nutriënten en water worden zo minder opgenomen, wat zorgt voor een verlies in bovengrondse groei en dus de oogst. Zeker in droogteperiodes is dit nefast, aangezien wortels dan dieper reiken voor nutriënten en water. Verder maakt het ook de wortels sterker, wat een voordeel is bij koude nachten waarbij de grond kan verschuiven en de wortels dus aantasten.

Ten slotte ‘verhuist’ magnesium van de groene plantendelen naar het graan. Daar zorgt het voor de graanvulling met assimilaten zoals zetmeel en voor een reserve voor de zaailing.

Minder N-bemesting

Stikstof kan verloren gaan door gasvorming bij vorming van NH3 of door uitspoeling bij vorming van nitraten. Door een evenwichtige bemesting met kalium, magnesium en zwavel gebeurt de stikstofopname door de plant echter optimaal. ESTA Kieserit is daarom een goed alternatief voor de zwavelbemesting met stikstofmeststoffen.

Rond granulaat

ESTA Kieserit is een rond granulaat dat gemakkelijk te verspreiden is, en dat tot 48 m wijd. Het kan gebruikt worden in verschillende teelten zoals granen, koolzaad, maïs, suikerbieten en aardappelen. Voor het gebruik en de opslag van het product zijn geen speciale vereisten verbonden.

MV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken