Startpagina Maïs

Belgische start-up wil Argentijnse soja- en maïsoogst redden bij droogte

Een bedrijfje van zes man uit Brussel wil de enorme oppervlaktes aan maïs- en sojateelt in Argentinië beschermen tegen droge periodes. Fyteko, opgericht in 2014, heeft een biomolecule ontwikkeld die gewassen een hogere overlevingskans geeft bij lange periodes zonder regen.

Leestijd : 1 min

Fyteko-CEO Guillaume Wegria mocht zijn project dinsdag in Buenos Aires voorstellen aan prinses Astrid tijdens een evenement van werkgeversfederatie VBO. Naast hem zat een vertegenwoordiger van het Argentijnse bedrijf Rizobacter. Via dat bedrijf brengt Fyteko zijn product in Argentinië aan de man. Met een lokale partner gaat het immers sneller, zegt Wegria. Toch waakt hij erover dat Fyteco de controle over zijn product niet verliest.

Concreet gaat het om een bio-afbreekbare molecule die het metabolisme van planten versterkt. “Ons product is volledig natuurlijk. Het gaat niet om een genetisch gemodificeerd organisme. In feite produceren we dezelfde molecule als die die de plant uit zichzelf aanmaakt om zich te beschermen”, aldus Wegria. In België zijn periodes van grote droogte vrij zeldzaam. Het bedrijf mikt daarom vooral op Zuid-Europa, Afrika en Zuid-Amerika, waar er vaker lange droogteperiodes zijn die de oogsten doen mislukken.

“In laboratoriumomstandigheden is het verschil in rendement met ons product 80 procent, op het terrein in Argentinië zou dat 30 procent zijn”, legt Wegria uit. “We beschermen het rendement van de landbouwers. Maar bij een erg zware golf van droogte, zal het ook niet helpen. Mirakels bestaan niet.”

Belga

Lees ook in Maïs

Pak knolcyperus en doornappel in maïs tijdig aan

Maïs Knolcyperus en doornappel zijn hardnekkige onkruiden, die ook de maïsteelt flink kunnen teisteren. Volg daarom je percelen goed op en zet de nodige tools juist en tijdig in om ze beheersbaar te houden. Meer transparantie en kennis van je percelen kan daarbij helpen, ook om verdere verspreiding te vermijden.
Meer artikelen bekijken