Startpagina Maïs

Pak knolcyperus en doornappel in maïs tijdig aan

Knolcyperus en doornappel zijn hardnekkige onkruiden, die ook de maïsteelt flink kunnen teisteren. Volg daarom je percelen goed op en zet de nodige tools juist en tijdig in om ze beheersbaar te houden. Meer transparantie en kennis van je percelen kan daarbij helpen, ook om verdere verspreiding te vermijden.

Knolcyperus is een overblijvend cypergras, dat je vooral op vochtige, lichte gronden vindt, maar dat intussen overal in Vlaanderen voorkomt. Zodra dit onkruid op je perceel opduikt, maakt het massaal scheuten en knollen aan en verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Het is moeilijk te bestrijden, met grote gevolgen naar de praktijk toe. “Naar schatting is in België minstens 35.000 ha besmet met knolcyperus, maar wellicht is dat een serieus onderschat cijfer”, zei Gert Van de Ven, onderzoeker voedergewassen bij de Hooibeekhoeve en het LCV. De wat bleekgroene, 3-rijige plant heeft moeder...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Biedt een mengteelt kuilmaïs-klimboon kansen?

Maïs Nieuwe, robuustere gewassen of variëteiten kunnen het risico op misoogsten verlagen en vaak zowel een hoge opbrengst als goede voederwaarde garanderen. Zo kan de mengteelt kuilmaïs-klimboon meer eiwit opleveren met een betere stikstof- efficiëntie. Het project Farmers’ Benefits onderzocht de voor- en nadelen van deze mengteelt.
Meer artikelen bekijken