Startpagina Akkerbouw

Gevaar bladluizen in maïs grotendeels geweken

De bladluizendruk in de maïs blijft dit jaar zeer laag. Op de meeste telplaatsen vinden we nog steeds weinig of geen bladluizen.

Leestijd : 1 min

In Poperinge staat de maïs op het observatieveld nog maar in het zesde zichtbaar bladstadium maar zijn er nog geen luizen te vinden. De enige andere telplaats die nog enigszins in een gevoelig situatie zit, bevindt zich in Melle bij Gent. Men telt er gemiddeld 3 schadelijke Metopolophium luizen (de felgroene soort) per plant bij maïs die zich in het zevende zichtbaar bladstadium bevindt.

De meeste maïspercelen in Vlaanderen bevinden zich momenteel minstens in het 9de zichtbaar bladstadium en dus is het grootste gevaar op schade door bladluizen geweken. Vroeg gezaaide percelen staan reeds aan borsthoogte of groter. De maïs is momenteel aan een sterke groeispurt bezig. Door de aanhoudende droogte zien we wel de eerste percelen met droogtestress opduiken. We verwachten de eerste percelen vroeg in juli in bloei te zien.

Normaal is alle gevaar op schade door bladluizen nu geweken. Indien er zich toch nog een mogelijk gevaarlijke situatie zou ontwikkelen, volgt er volgende week nog een persmededeling. Anders was dit de afsluitende update over de bladluizendruk.

J.Depoorter(C.I.P.F.), namens LCV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken