Startpagina Veeteelt

Agribex laat prijskampen niet vallen

Fedagrim, organisator van Agribex, haalt de banden tussen de organisatie van de Agribex-veeprijskampen en haar eigen organisatie nauwer aan. Tegelijkertijd krijgt het veeteeltgebeuren op Agribex een verjongingskuur. “We willen een krachtig inhoudelijk concept dat iedere veehouder in een straal van 300 km rond Brussel aanspreekt en quasi verplicht om aanwezig te zijn”, aldus Jean Devillers.

Leestijd : 3 min

Jean Devillers is voorzitter van de vzw Algemene Veeprijskampen. Althans, tot nu, want de vzw krijgt een nieuwe naam: ‘Brussels Livestock Show.’ “De nieuwe naam dekt de volledige lading en zet onze troeven extra in de verf”, aldus Devillers.

Leden overtuigd

Fedagrim is de organisator van Agribex, maar in de eerste plaats de Belgische Federatie van de toeleveranciers aan de landbouw. “Maar het gros van onze leden is ervan overtuigd dat de aanwezigheid van dieren op Agribex een meerwaarde biedt voor iedere standhouder en dat dit dus ook financieel ondersteund mag worden.”

Wie wil betalen?

Dat laatste is de kern van de zaak: centen. Al bij de eerste ‘Tentoonstelling van Landbouw- en Melkerijmachines’ in Brussel waren er al dieren en prijskampen op de Heyzel. “Niemand die ook vandaag twijfelt aan de uitstraling, het belang en de noodzaak van de veeprijskampen op Agribex. Maar ook niemand, buiten Fedagrim en wijzelf, die er voor willen of kunnen betalen”, concludeerde Devillers uit de afgelopen jaren.

Financiële boter

In 1959 viel de organisatie van de veeprijskampen op het toenmalige Landbouwsalon met haar gat in de financiële boter. Het toenmalige federale ministerie van landbouw richtte de vzw ‘Vereniging voor de inrichting van de Algemene Veeprijskampen’ op met als leden de toenmalige, in België erkende, veeteeltverenigingen.

Het ministerie was daarbij gul met centen om de Belgische fokkerij te laten schitteren: het huurde twee volledige Heyzelpaleizen tijdens het Landbouwsalon en de vzw kreeg een eigen pand in Schaarbeek dat moest fungeren als centraal secretariaat en gezamenlijk onderkomen van de veeteeltverenigingen.

Joint venture

Maar vanaf de editie in 2005 - na de regionalisering van het federale ministerie van landbouw - viel de vzw zonder overheidssteun om de prijskampen te organiseren. Het eigen gebouw werd verkocht, en de Agribex-beurs voorziet gratis ruimte.

Agribex-organisator Fedagrim hernieuwt nu als het ware haar trouwgeloften met de organisatie van de veeprijskampen. Fedagrim wil voor de volgende landbouwbeurs het veeteeltgebeuren een nieuw élan meegeven. De naam van de vzw ‘Algemene Veeprijskampen’ verdwijnt en wordt ‘Brussels Livestock Show’, zoals die in de praktijk al gebruikt werd. De vzw zal ook het lidmaatschap openzetten voor commerciële organisaties en toeleveranciers. De maatschappelijke zetel verhuist naar de kantoren van Fedagrim, en de organisatie van het veeteeltgebeuren op Agribex zal nu gebeuren door een gezamenlijke joint venture tussen Brussels Livestock Show en Fedagrim.

Nieuwe inkleding

Ook op de volgende Agribex-beurs zal de nieuwe wind te voelen zijn. Er komt een Innovation & Startup Village met een Innovation Award , waarbij innovatieve projecten zichzelf kunnen voorstellen aan het publiek. De dierententoonstelling krijgt een nieuwe inkleding, met een centrale ‘Livestock Bar’ als ontmoetingsplaats en locatie voor infosessies. Nieuw wordt ook #Welovelocal , een ‘beurs-in-de-beurs’ rond de korte keten, met ook een infogedeelte.

IDC

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken