Startpagina Wetgeving

Vlaams-Brabant registreert als eerste digitale aanvraag voor omgevingsvergunning

De provincie Vlaams-Brabant heeft naar eigen zeggen als eerste bestuur in Vlaanderen een digitale aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning geregistreerd.

Leestijd : 1 min

Vlaams-Brabant startte al twee jaar geleden met de ontwikkeling van de nodige software. De eerste aanvraag was afkomstig van een bedrijf in Zaventem.

Op 23 februari trad de nieuwe Vlaamse wetgeving betreffende de omgevingsvergunning in voege, die de stedenbouwkundige en milieuvergunning verenigt en vervangt. De aanvragen worden gecentraliseerd in het Vlaamse omgevingsloket en vervolgens voor behandeling doorgestuurd naar het bevoegde bestuur. In tegenstelling tot vroeger moet er nu slechts één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. De provincie Vlaams-Brabant is als eerste in staat om deze vergunning digitaal te registreren en vervolgens te behandelen en af te werken.

De bevoegde gedeputeerde Tie Roefs (Groen) wijst er echter op dat de communicatie met het Vlaams omgevingsloket nog mank loopt omdat dit nog in een experimentele fase verkeert. In een blog stelt Roefs "dat er op dit Vlaams omgevingsloket functionaliteiten ontbreken die noodzakelijk zijn voor de besluitvorming op gemeentelijk en provinciaal niveau. Zo is het onmogelijk om de indiening van een beroepsschrift of bijstelling van milieuvergunningsvoorwaarden te testen. Het loket signaleert ook niet wanneer een dossier nog gewijzigd werd na het downloaden", aldus de gedeputeerde.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Wijzigingen met betrekking tot het voorkooprecht van de pachter

Recht Op donderdag 9 februari 2023 werd de volledige tekst van het voorstel van het Vlaams Pachtdecreet bekendgemaakt. In een aantal artikels bespreken we de belangrijkste nieuwigheden, ook al kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. Vandaag belichten we de nieuwigheden met betrekking tot het voorkooprecht van de pachter.
Meer artikelen bekijken