Startpagina Akkerbouw

VAC vraagt bredere uitrijdtijden en inzaaidata vanggewas

Het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC), Vlaanderens derde grootste boerenorganisatie, vraagt minister Schauvliege in het kader van de droogte om langer dierlijke mest te mogen spreiden, en later een vanggewas te mogen inzaaien.

Leestijd : 1 min

VAC vraagt net als Boerenbond en ABS dat de minister opdracht geeft aan het KMI om te onderzoeken of de huidige droogte als landbouwramp kan erkend worden.

Daarnaast wil het VAC dat enkele uiterste data worden aangepast omwille van de droogte. Zo kunnen door de aanhoudende droogte de droge graslanden niet bemest worden, waardoor de uiterste datum voor drijfmest op focusbedrijven akelig dichtbij komt. ln het kader van MAP 5 kunnen focusbedrijven meststoffen van type 2 immers slechts uitrijden tot 15/08 op grasland.

Voor focusbedrijven met akkerland wordt een wijziging gevraagd van de uiterste inzaaidatum van het vanggewas, die nu op 31 juli ligt.

Wat niet-focusbedrijven betreft kunnen deze volgens MAP 5 meststoffen van type 2 en 3 uitrijden tot 31/08 op akkerlanden indien er voor 31/08 een vanggewas is ingezaaid. Het VAC had deze datum dit jaar graag opgeschoven zien.

In de Polders en Duinen dienen in het kader van het GLB de groenbedekkers in ecologisch aandachtsgebied (EAG) ingezaaid te worden voor 20 augustus. Het VAC vraagt dat de uiterste inzaaidatum voor die landbouwstreken gewijzigd wordt.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken