Startpagina Pluimvee

Strategisch plan moet Waalse pluimveesector vleugels geven

De Waalse pluimveesector moet jaarlijks met 9 % groeien. Dat is de ambitie achter een strategisch plan dat Waals minister van Landbouw René Collin (cdH) donderdag heeft voorgesteld in Libramont, aan de vooravond van de jaarlijkse grote landbouwbeurs. Het plan gaat over een periode van tien jaar en zal minstens 3,2 miljoen euro kosten.

Leestijd : 1 min

Het plan ‘komt er niet toevallig’, een jaar na de fipronilcrisis en de "rampzalige gevolgen voor nogal wat ondernemingen" in de sector van de legkippen, legde Collin uit op een persconferentie. Maar er is meer. Wallonië produceert een pak onder het eigen verbruik als het op gevogelte en eieren aankomt. "Daarom moeten we erg ambitieus zijn voor deze sector". Bovendien is de Waalse pluimveesector "erg kwalitatief", aldus Collin.

Het strategisch plan moet het gat dichtrijden tussen de Waalse productie en consumptie van kippen en eieren. Een groei van de sector met 9 % per jaar betekent dat er elk jaar 40 kippenkwekers moeten bijkomen, waarvan 90 % binnen de alternatieve productie, weet de minister, die opmerkt dat Wallonië milieuvergunningen weigert voor industriële kwekerijen. Een andere doelstelling houdt in dat er "drie tot vijf lokale slachterijen" en een eiverwerkingsbedrijf bijkomen.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Wachten op bruikbaar vaccin tegen vogelgriep

Pluimvee Vaccineren zal een belangrijke aanvulling zijn op de bestaande maatregelen tegen vogelgriep, maar momenteel moeten we wachten op bruikbare vaccins en moet ervoor gezorgd worden dat de export niet in het gedrang komt. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns in de commissie Landbouw van het Vlaamse parlement op 11 januari.
Meer artikelen bekijken