Steevast naar Libramont met pony’s en paarden
Lieve Blindeman is meer dan alleen de enthousiaste vrouwelijke helft achter de pony- en paardenfokkerij Van Duyversputten van het echtpaar Van Eetvelde – Blindeman in Hofstade, een landelijke gemeente vlakbij Aalst. Als zijnde een van de weinige Vlaamse deelnemers aan de fokkerijwedstrijden op de Landbouwbeurs van Libramont de voorbije jaren, wilde Landbouwleven meer weten over haar fokkerij. We maakten kennis met een gepassioneerde vrouw die ons in duidelijke taal deelgenoot maakte van wat haar drijft.




Steevast is Libramont een vaste afspraak voor het gezin Van Eetvelde – Blindeman. En dat ‘afzakken naar Libramont’ een expeditie is van formaat, in maat en gewicht, is een feit. Meer bepaald iets minder dan tien stuks vorig jaar en dit jaar worden het er zelfs enkele meer. Gedrevenheid heeft altijd wel een beetje zin voor avontuur nodig om uit te blinken, toch?
Drie podiumplaatsen
Niet minder dan drie podiumplaatsen vielen fokkerij Van Duyversputten ten deel vorig jaar.
Kassandra Van Duyversputten (SBS – Inshallah de Muze x Clinton, een droomafstamming) werd derde bij de vrouwelijke jaarlingen in Libramont. Bij de driejarige pony’s mochten Ice Cube Van Duyversputten (SBSP – Houston x Braamhoeve Werner) en Iron Man Van Duyversputten (SBSP – v. Dieu-Merci van T&L) zich respectievelijk als tweede en derde opstellen.
Van de Duyversputten
naar LibramontVan Lieve Blindeman vernemen we dat de fokkerij genoemd werd naar het gebied ‘Duyversputten’, dat net achter hun woning ligt. Acht jaar geleden vervoegde ze haar echtgenoot in Hofstade met haar twee paarden die bij haar ouders gefokt werden. Haar man bezat toen enkele kleine pony’s. Hun oudste zelf gefokte pony’s en paarden zijn ondertussen zes jaar oud. In den beginne werden er een viertal veulens geboren per jaar. Dit jaar worden het er twaalf! Maar hoe kwamen de fokkerijwedstrijden van Libramont in hun leven?
Meten is weten
“Onze A, B en C – pony’s worden gekruist met grote hengsten. We konden hen wel inschrijven bij de Belgische Rijpony, maar ze mochten pas deelnemen aan fokkerijwedstrijden vanaf drie jaar, omdat men eerst zeker wilde zijn dat ze niet te groot zouden worden. Bij het SBS lag dat anders, want ik mag ze vanaf hun prille jeugd laten deelnemen. Daar worden ze bij twijfel gemeten en indien ze te groot zijn, mogen ze niet meer deelnemen aan de wedstrijden. Voor ons was dit interessanter en we registreerden ze dus bij hun geboorte bij het SBSP. Daarop volgde een uitnodiging om deel te nemen in Libramont. Ondertussen wordt dit reeds ons vijfde jaar in Libramont. We hadden al
Te veel of te weinig opportuniteiten
Rijst de vraag of er vandaag genoeg opportuniteiten zijn voor de fokkers om hun producten voor te stellen. Lieve Blindeman: “Er zijn inderdaad veel wedstrijden voor jonge paarden. Ik vind dat goed omdat ze aldus op verschillende plaatsen komen en veel bijleren. De selectiewedstrijden voor Mechelen worden bovendien altijd druk bezocht door potentiële kopers. Wij houden onze jonge paarden graag aan en leren ze op alvorens ze te verkopen.”
De wedstrijden vrij springen en ook de wintercompetitie worden als een goed initiatief bestempeld ten huize Van Eetvelde – Blindeman. Ook omdat er aldus in Vlaanderen hengsten uit Wallonië aan het werk te zien zijn en er zodoende niet al te veel kilometers moeten gereden worden om hengsten te bezichtigen. “We hebben een heel drukke kalender met de oudere pony’s en paarden die bijna wekelijks op wedstrijd gaan. Voor ons is het fijn dat er veel wedstrijden vrij springen georganiseerd worden. Aldus krijgen we meer mogelijkheden er enkele mee te pikken”, verduidelijkt Lieve.
Fokkerijwedstrijden doorheen de zomer
Alles niet … maar toch heel veel zo blijkt!
Op naar Libramont
Hoe verlopen de voorbereidingen voor deze toch wel verre en dichtbevolkte expeditie? “Een tweetal weken voor de wedstrijden van Libramont komt de hoefsmid langs voor het ‘voetenwerk.’ De manen worden getrokken en het overtollig haar wordt weggeschoren als onderdeel van een uitgebreide toilettage. De dag voor Libramont worden ze allemaal gewassen en ’s morgens voor het vertrek worden de manen ingevlochten”, legt Lieve uit.
We vroegen ons ook af hoe het er bij de aankomst op de terreinen van de Landbouwbeurs aan toe gaat, als je er als fokker neerstrijkt met pakweg een tiental paarden. Lieve Blindeman vertelt verder: “We worden steeds hartelijk ontvangen wanneer we aankomen op de terreinen van de Landbouwbeurs. De piste voor het vrij springen is er altijd zeer verzorgd en ook de organisatie verloopt altijd heel vlot. Mijn echtgenoot fokt ook Belgisch Witblauw runderen. We trachten dan ook een stuk van die prijskamp te volgen en brengen een bezoek aan de standen voor de rundveehouderij.”
Het jaar rond in de hand zijn is eigenlijk een evidentie voor de pony’s en paarden van Lieve Blindeman. Vrij springen kan thuis geoefend worden en gebeurt slechts een drietal keer voor de eerste wedstrijd. Ook het wennen aan transport wordt jong aangeleerd, aangezien pony’s en paarden regelmatig mee gaan naar jaarmarkten. Dat maakt het allemaal een stuk geroutineerder voor hen, wat resulteert in veel minder stress.
Een specifiek fokdoel
L
Een eigen kijk op de fokkerij
Het feit dat Studbook SBS baanbrekend werk verricht heeft om sportpony’s hun eigen plek te geven in het fokkerijgebeuren, beschouwt Lieve Blindeman als uitermate positief. “Het SBS stond open voor de kruising van pony’s met paarden. Ook in het internationaal pony circuit lopen verschillende pony’s met een paard als vader en/of moeder. Deze sportpony’s behouden hun mentaliteit maar ze hebben vermogen en een goede galop.
De meeste paardenliefhebbers verwachten ook dat een paard een mooi dier is en dus beschikt over een aansprekend exterieur. Dit is historisch gegroeid, aangezien een paard een van de mooiste dieren was en zich makkelijk liet africhten door de mens. Mooie paarden blijven immers bekoren. Zo ook bij Lieve Blindeman.
Fokkerij van Duyversputten richt zich vooral op het springen, maar een mooi exterieur mag dus niet vergeten worden. Wij herinneren ons hierbij de woorden van Paul Maïs (Stoeterij Van de Helle in Putte – Peulis). “Een paard moet geschikt zijn voor zijn werk, maar hij moet een exterieur hebben van “hier ben ik”!
Goed bloed dat nooit liegt
Moederdieren van Toulon en Diarado
Kassandra als jong en veelbelovend talent
K