Startpagina Economie

Wereldwijde graanvoorraden dalen

Aan het einde van het graanseizoen 2018/2019 rest nog 532,4 miljoen ton. De geraamde eindvoorraad ligt 12 miljoen ton lager dan bij de vorige rapportage in juni en 69 miljoen ton lager dan een jaar eerder. De productie blijft achter bij de consumptie, met als gevolg dat prijzen kunnen stijgen. Dat blijkt uit ramingen van de International Grains Council (IGC).

Leestijd : 2 min

De eindvoorraad zal de kleinste zijn sinds het seizoen 2014/2015. De eindvoorraad is een indicatie van hoeveel reserve de wereld heeft mits oogsten mislukken. De graanhandel die actief is op de termijnmarkten in bijvoorbeeld Chicago, Parijs en Londen houden de cijfers nauwlettend in de gaten. Een lagere voorraad betekent stijgende koersen.

De grote graanexporteurs halen volgens het IGC 42 miljoen ton minder binnen in het lopende seizoen. China ziet de oogst met circa 20 miljoen ton dalen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens marktanalist Fred Klein van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zal China meer moeten gaan importeren – maar daarbij plaatst hij de waarschuwing dat Chinese statistieken niet de meest betrouwbare zijn.

IGC spreekt van significante neerwaartse herzieningen voor tarwe in de EU en de oude Sovjet-lidstaten. Weinig verrassend noemt IGC de droogte als belangrijkste reden. Het gaat slecht met de gewassen in onder meer de Benelux, Frankrijk, Noord-Duitsland, Scandinavië, Ierland en Polen.

De Europese Commissie verlaagde op 23 juli de opbrengstprognoses van de granen voor vrijwel alle landen in het Noorden en midden van de EU. De IGC schat de gemiddelde EU-opbrengst van zachte tarwe nu in op 5,82 ton per hectare en dat is 3,6% minder dan bij de juni-raming. In Duitsland, zwaar getroffen door de droogte, zou op 7,75 ton uitkomen.

Voor wintergerst rekent de Europese Commissie op 5,6 ton (-3,4 %) en voor zomergerst op 4,13 ton (-6.1%). De voorspellingen liggen onder het vijfjarig gemiddelde. Als we kijken naar maïs dan is sprake van een daling van 3.9% tot 7.64 ton per hectare. Opbrengsten staan onder druk maar op sommige plaatsen en zeker in Rusland is de kwaliteit een probleem.

De IGC zag de prijs van granen de afgelopen maand stijgen. Niet alleen door zorgen over de oogst, maar ook vanwege vrees voor handelsdisputen. De VS en China liggen met elkaar in de clinch en de Chinezen hebben heffingen op een serie Amerikaanse landbouwproducten ingesteld.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken