Startpagina Groenten

BelOrta viert 25 jaar Belgische trostomaten

Gisteren vierde BelOrta een wel heel opmerkelijke verjaardag. Exact 25 jaar geleden werden de eerste Belgische trostomaten aangevoerd op de toenmalige Mechelse veiling, één van de voorlopers van het huidige BelOrta. De naam zegt het al: de trostomaat wordt per trosje geknipt en verkocht. Een historische beslissing die baanbrekend is geweest in de verdere tomatenteelt in België.

Leestijd : 2 min

1 augustus 1993, België is in rouw bij het plots overlijden van Koning Boudewijn in zijn vakantieverblijf in Motril. Deze historische gebeurtenis brengt ook andere herinneringen boven bij de toenmalige tomatentelers. Enkele vooruitstrevende telers en hun voorlichters zagen exact 25 jaar geleden een opportuniteit in het oogsten van enkele van de toen gebruikte rassen als tros. Ook de commerciële verantwoordelijken, kwaliteits- en verpakkingsmensen van BelOrta werden in de gesprekken betrokken opdat deze nieuwe tomaat op een doordachte manier in de markt kon worden gezet. De trostomaat was geboren en is nooit meer verdwenen uit de Belgische tomatenserres.

Verjaardagsfeestje met eerste pioniers

Deze voormiddag werd deze belangrijke en innovatieve gebeurtenis feestelijk herdacht bij BelOrta. Aan tafel zaten Jan en Sonia Smets en Marja Van Dessel (trostomaten telers van het eerste uur), Dominiek Devisch (teeltvoorlichter en aanbrenger van het idee), Rudy Verbruggen en Frans De Laet (toenmalige tomatenkeurders van BelOrta), Dirk Bertels (voorzitter BelOrta), Dirk Uytterhoeven (voorzitter PAG Tomaten BelOrta), Chris De Pooter (directeur BelOrta), Luc Peeters (toenmalig directeur van het Proefstation voor de groenteteelt) en Raf De Vis (huidig directeur van het Proefstation). Er werden heel wat herinneringen opgehaald over hoe er die eerste maanden werd gezocht naar geschikte tomatenrassen en serrecompartimenten. Er werd toen heel wat gepionierd bij het omgaan met voeding, watergifte en klimaatsturing bij een plant waarvan de vruchten niet onmiddellijk worden geoogst maar blijven hangen.

Meest geliefde groente tot op vandaag

BelOrta stond 25 jaar geleden mee aan de wieg van deze innovatie in de vaderlandse tomatenteelt. Ook vandaag blijven de BelOrta telers investeren in nieuwe tomatenvariëteiten en teelttechnieken. Mét succes want de tomaat blijft de meest gekochte groente voor thuisverbruik bij de gemiddelde Belg volgens de jaarlijkse studies van VLAM. Zowel de losse als de trostomaat is vandaag in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar en de perfecte smaakmaker in menig zomers én winters gerecht. Vandaag heeft BelOrta 40 telers met trostomaten die dagelijks smaakvol, dagvers en lokaal product naar de veiling brengen. Vandaag was trouwens een topdag wat betreft aanvoer van trostomaten bij BelOrta met maar liefst 773.970 kg. Kortom, volop beschikbaar in de winkel voor alle consumenten!

Lees ook in Groenten

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken