Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest in China

Voor het eerst is de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in China en wel in het Noordoosten. De regering heeft tijdens een noodbijeenkomst maatregelen vastgesteld die de Afrikaanse varkenspest zo snel mogelijk moet vernietigen, al is dat in Midden- en Oost-Europa eerder heel moeilijk gebleken. Er bestaat geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest, al trok de EU onlangs €10 miljoen uit voor onderzoek hiertoe.

Leestijd : 1 min

De regering gaat grenscontroles opvoeren en in het gehele Noordoosten van het land inspecties opvoeren. De provincie Liaoning neemt ook het varkenstransport onder de loep. Het landbouwministerie heeft gezegd dat lokale autoriteiten tevens meer controle moet krijgen over veterinaire diensten en varkenshouderijen naar een betere bioveiligheid moet gidsen. Vanwege de uitbraak zijn 913 varkens niet ver van de hoofdstad van Liaoning, Shenyang, geruimd.

Eerder meldde wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) meldt dat een boerderij met 383 varkens is getroffen in de buurt van Shenyang, in de provincie Liaoning. Op de boerderij waren 47 dieren gestorven. Een vervoersverbod is van kracht. De aantallen lijken laag, maar in Europa is de ziekte nog altijd niet onder controle: ze verspreidt zich rap.

China is de grootste producent en consument van varkensvlees wereldwijd. Het land telt circa 500 miljoen varkens. Het grootste varkensvleesbedrijf wereldwijd is het Chinese WH Group, dat ook eigenaar is van het Amerikaanse Smithfield. Het land importeert varkensvlees uit onder meer België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Chinese varkenshouderij telt nog veel varkens die bij niet-professionele boeren thuis in de achtertuin worden gehouden.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken