Startpagina Libramont

Wat vond u van de beurs van Libramont 2018?

Naast de organisatoren en de standhouders, vroeg Landbouwleven ook aan de bezoeker wat die vond van de beurs. Enkele impressies.

Leestijd : 2 min

Op de stand van Landbouwleven genieten vier Limburgse vrienden van een verfrissend pintje. “Wij komen naar de machines kijken”, zegt Paul Houbrigts. Zelf doet hij naast z’n job als gemeente-arbeider nog wat in de tuinbouw. Twee van zijn maten zijn akkerbouwers uit Riemst. “De derde komt niet uit de landbouw, maar mocht mee als chauffeur”, knipoogt hij.

Wat vinden ze van de machines? “Tja, de moderne tijd staat niet stil. We kijken graag naar de evolutie in de modellen. Er komt meer en meer elektronica bij kijken”, legt Paul uit. Door het beursthema, stadslandbouw, voelt het vrolijke viertal zich niet meteen aangesproken. Ze zien het eerder als een hobby, als tijdverdrijf.

Paul Houbrigts en zijn drie vrienden genieten van een frisse pint bij Landbouwleven.
Paul Houbrigts en zijn drie vrienden genieten van een frisse pint bij Landbouwleven. - DC

Eddy Roggen en Ludo Nickmans komen uit Geetbets naar de beurs afgezakt. Ze bevinden zich rond de ring waar de prijskamp van het Belgisch Witblauw wordt gehouden. Ludo heeft vroeger melkvee gehad. “We komen supporteren voor familielid Jan Roggen uit Kersbeek”, zo vertelt Eddy Roggen. Hoe schatten ze het boeren vandaag in? “Je moet vandaag top zijn om morgen nog verder te kunnen boeren”, oordeelt Ludo.

Eddy Roggen en Ludo Nickmans komen supporteren op de prijskamp voor het Belgisch Witblauw.
Eddy Roggen en Ludo Nickmans komen supporteren op de prijskamp voor het Belgisch Witblauw.

Jan Goyens uit Opglabbeek is zelf geen boer, maar heeft wel een hart voor de boerenwereld. Zelf heeft hij een Kioti-tractor staan. Het is de eerste keer dat hij de Libramont-beurs bezoekt. Wat zijn zijn indrukken? “Alles is echt overweldigend. Zo groot dat het is. Er is veel te zien; je ziet het materiaal eens van dichtbij. En het gaat niet alleen om de machines; er is zoveel meer.”

Jan Goyens uit Opglabbeek is onder de indruk van de omvang van de beurs.
Jan Goyens uit Opglabbeek is onder de indruk van de omvang van de beurs.

Filip Verbraeken uit Ravels is op vakantie in een chalet in de buurt. De daguitstap naar Libramont is snel gemaakt, maar elk jaar komt hij naar de beurs. Interesses zijn breed; hij heeft niet echt een voorkeur. “Ik heb toch de indruk dat de indeling wat anders is dit jaar”, zo is de ervaring.

Filip Verbraeken uit Ravels kent ondertussen zijn weg op Libramont.
Filip Verbraeken uit Ravels kent ondertussen zijn weg op Libramont.

Pieter Blancquaert gaat al sinds zijn tiende elk jaar naar de beurs van Libramont. Hij nam zijn maat Toon Malfliet mee. Voor hem is het de eerste keer dat hij de beurs bezoekt. “Mja, het is hier toch een pak groter dan op Agribex. En dat uitzicht!”, beschrijft hij zijn eerste indrukken.

Of hij zelf in de sector zit? “Ik heb op de landbouwschool gezeten, en een zevende jaar landbouwmechanisatie gevolgd. Nu studeer ik archeologie aan de Universiteit Gent”, lacht hij. De liefde voor de landbouw zit niettemin nog diep, ook bij Pieter, die intussen voor Infrabel werkt. “Natuurlijk komen we kijken naar de machines, maar het is de landbouw in zijn geheel die ons boeit. We zijn net al naar de hoefsmid gaan kijken, en nu gaan we naar de beestenkeuring.”

Toon Malfliet (l) gaat voor de eerste keer, Lieven Blancquaert (r) elk jaar, al sinds zijn tiende.
Toon Malfliet (l) gaat voor de eerste keer, Lieven Blancquaert (r) elk jaar, al sinds zijn tiende. - DC

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken