Startpagina Droogte

Duitsland maakt 340 miljoen vrij voor door droogte getroffen landbouwers

De Duitse regering maakt 340 miljoen euro vrij voor schadevergoedingen aan de landbouwers die te lijden hebben onder vier maanden van een onuitgegeven droogte. Die droogte bedreigt door heel het land het voortbestaan van 10.000 landbouwbedrijven, aldus de regering. De federale overheid voorziet tussen de 150 en 170 miljoen euro, de deelstaten moeten in het resterende bedrag voorzien.

Leestijd : 1 min

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) erkende de "nationale schaal" van de schade door de droogte, waardoor een federaal steunplan nodig is. Dat zei Klöckner tijdens een persconferentie. De schade voor de Duitse landbouw wordt op 680 miljoen euro geraamd, en bedreigt 10.000 Duitse landbouwbedrijven met sluiting, of één boerderij op de 25. Verwacht wordt dat de productie van de Duitse landbouw 20  % lager zal liggen.

Veertien van de zestien Duitse deelstaten hebben aangegeven interesse te hebben in een federaal steunprogramma, een zeldzaam gegeven in een zo gedecentraliseerd land.

Na de droogte van 2003 werd goed 80 miljoen euro schadevergoeding overgemaakt aan de Duitse landbouwers.

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken