Startpagina Wetgeving

Minister De Block voert vrijwillige nutri-score in

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voert de nutri-score in, op vrijwillige basis. Het gaat om een voedingslabel dat aangeeft in welke mate een product bijdraagt tot een evenwichtige voeding. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, doet het systeem af als “te simplistisch” en “stigmatiserend voor bepaalde producten”.

Leestijd : 4 min

“Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen”, zegt minister De Block. De nutri-score gaat van -15 voor de 'meest gezonde' tot +40 voor de 'minst gezonde' producten. Die score wordt vertaald in een letter met bijhorende kleur: van donkergroen tot donkerrood.

Het algoritme op basis waarvan de score wordt berekend, houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen. Zo heeft het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken.

De Block kiest voor de nutri-score omdat die bij een test in Frankrijk een grotere impact bleek te hebben op het koopgedrag dan andere systemen. Ook is het een eenvoudig systeem waarmee de consument in één oogopslag een globale score van het product kan zien. Voorts heeft het de steun van betrokken spelers, wat het effect kan vergroten.

Vrijwillig initiatief

Het gaat wel om een vrijwillig initiatief. Producenten of verdelers worden met andere woorden niet verplicht het label te gebruiken, al hoopt de minister wel dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen. Haar woordvoerder licht toe dat De Block ervan overtuigd is dat een verplichting niet nodig is om succesvol te zijn. Bovendien is het systeem overal verplichten haast onmogelijk, luidt het.

Het merendeel van de voedingsproducenten lijkt niet van plan om dat label in te voeren, zo blijkt uit de reactie van Fevia. “Het systeem zal wel gehanteerd worden door sommige bedrijven. Maar het merendeel is hier geen voorstander van en zal het wellicht dus niet gebruiken”, zo zegt woordvoerder Nicholas Courant.

“Simplistisch en stigmatiserend”

Waarom niet? “Volgens ons is dit immers niet het juiste systeem om mensen richting evenwichtige voeding te leiden.” Fevia stelt onder meer dat de eenvoudige kleurcode “te simplistisch” is om mensen grondig te informeren. “Twee verschillende consumenten kunnen totaal andere noden hebben op het vlak van voeding”, stelt Courant. “De informatie op het etiket moet beter aangepast zijn aan die individuele noden, zoals nu bijvoorbeeld het geval is met de 'reference intakes', die percentages ten opzichte van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden weergeven.”

Ook is het systeem “te stigmatiserend” ten opzichte van bepaalde producten. “Denk maar aan onze chocolade. Dat is een product waar we trots op moeten zijn. Willen we dat nu echt exporteren met een rode bol op de verpakking?”, zegt Courant. Tot slot wordt ook gepleit voor een Europees systeem om een wildgroei aan labels te vermijden.

De snelle afwijzing van Fevia is opmerkelijk, omdat minister De Block had aangegeven dat de invoering van de nutri-score beslist werd na overleg met onder andere de voedingssector. “Er is inderdaad overleg geweest, maar dat betekent niet dat we er mee instemmen”, zo nuanceert Courant. “We zijn gehoord door de minister en hebben aangegeven dat we hier geen voorstander van zijn.”

“Geen label is verdacht”

Voedingsexpert Patrick Mullie vreest wel dat het vrijwillige aspect de efficiëntie ervan kan ondermijnen. “Dat is spijtig. Het is alsof je de sigarettenfabrikanten zelf laat kiezen of ze op hun verpakking al dan niet de boodschap plaatsen dat roken dodelijk is.” Dat wil volgens hem niet zeggen dat het label een doodgeboren kind is. “Wie producten produceert met een groen label, zal dit wellicht gebruiken. Als consument zal je dan wel beseffen dat het verdacht is wanneer het label niet op een product staat.”

Hij is overtuigd van de duidelijkheid van het systeem. Waarom hij denkt dat Fevia tegen is? “Het wordt tegengehouden door de voedingsindustrie omdat het een systeem is dat werkt en dat mensen echt kan motiveren om minder cola, snoep en kant-en-klaargerechten te kopen”, antwoordt Mullie.

De invoering van het systeem wordt ook toegejuicht door consumentenorganisatie Test-Aankoop, dat de nutri-score een “handig instrument” noemt “om consumenten te informeren in de strijd tegen slechte eetgewoonten.”

Warenhuisketen Colruyt Group kondigde woensdag al aan dit najaar met de nutri-score van wal te steken, in eerste instantie met een tiental producten. Bij Delhaize wordt benadrukt dat het label nu al gebruikt wordt voor yoghurt en ontbijtgranen en de komende dagen nog wordt uitgebreid naar verse soepen en bereide maaltijden van het huismerk. De bedoeling is om binnen de twee jaar alle huismerkproducten van dit label te voorzien, aldus nog Delhaize.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken