Startpagina Uw stem

Geen gehoor bij ANB

Al jaren heeft veehouder L.D. last van bevers die zijn perceel maïs belagen. Aangezien de bever een beschermde soort is, verzocht hij het Agenschap Bos en Natuur (ANB) vorig jaar om een vergoeding. Die kreeg hij niet. “Niet rechtvaardig”, vindt hij.

Leestijd : 2 min

“Ik heb hier een perceel maïs voor kuilvoeder. Al enkele jaren komt er een bever van eten. Op dit moment is er 29 bij 9 m maïs weg. Ik oogst pas binnen tien dagen, waarschijnlijk komt hij nog eens half zoveel weghalen.” De getroffen plek ligt er kaal bij. De bever knaagt de stengels om en sleept ze mee de beek in. Er ligt een hele hoop (rechts op de foto).

“Dat is duidelijke schade, maar het ANB vergoedt niets. Je moet meer dan € 300 schade lijden, en bewijzen dat je de nodige basismaatregelen hebt genomen. Onder basismaatregelen verstaan ze: draad zetten rond het hele perceel maïs. Dat doe ik niet. Dat staat voor mij gelijk aan zeggen: Ik heb nu wel je raam ingegooid, maar ik vergoed je niets want je had je rolluiken maar moeten sluiten.”

“Wanneer mijn koe iemand schade toebrengt, vergoed ik die via een verzekering die ik heb afgesloten. Dit is niet rechtvaardig. Ik wil niet dat het ANB hier zomaar mee wegkomt. Ik maak me niet de illusie dat ze naar landbouwers luisteren, maar hoe verwachten ze dat we met wolven gaan overeenkomen als ze zo omgaan met de schade die beschermde soorten veroorzaken?”

Uit miserie zaaide de L.D. dit jaar op een ander perceel al gras in plaats van maïs. Denken aan bestrijding doet hij niet. “Dat durf ik niet aan, die diertjes iets aandoen. Dan zullen ze hier snel staan om me in de cel te gooien. Dat wordt een lange vakantie.”

L.D. uit Limburg

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken