Ook droogte in Wallonië als uitzonderlijk bestempeld

DSC_0514

Het instituut bevestigt dat de ‘geschatte terugkeerperiode van lage regenval van 2 tot 6 juni 2018, gelijk is of groter is dan 20 jaar geleden in 252 gemeenten in het Waalse gewest. Voor de overige 10 gemeenten, die allemaal in het zuiden van Luxemburg liggen, is de terugkeerperiode geschat tussen de 15 à 20 jaar, na de aanzienlijke regenval van 9 tot 12 juni. Voor dit gebied werd een bijzonder droge periode waargenomen gedurende een kortere periode van 55 dagen (van 13 juni tot 6 augustus) ". De KMI "raadt aan de droogte van de zomer van 2018 te erkennen als uitzonderlijk voor alle gemeenten in het Waalse Gewest". Dit is dan ook wat minister Collin aan de regering zal voorstellen.

De economische voorwaarden die in de wetgeving staan, moeten normaal gesproken worden gehaald als men kijkt naar de eerste bevindingen. Zo moet de totale schade meer dan 1,5 miljoen euro bedragen, de gemiddelde schade moet 7.500 euro per dossier halen en de schade moet minstens 30% van de normale productie omvatten. De tussenkomst van het Rampenfonds zal worden gevraagd.

“De situatie is in het gehele Waalse gewest dezelfde. Geen enkele gemeente zal hiervan worden uitgesloten. Hiermee wil ik niet alleen de landbouwers, maar ook de verschillende burgemeesters geruststellen die me bevraagd hebben voor de erkenning van het KMI. Ik sta erop dat het absoluut noodzakelijk is dat elke gemeente beschikt over pv's van schadecomissies die de schade aan gewassen vaststellen.”, besluit Collin.

Meest recent

Meest recent