Startpagina Varkens

Ook wilde zwijnen in getroffen regio worden afgemaakt

Van zodra via ministerieel besluit officieel wordt bevolen om alle varkens af te maken in een zone rond de besmettingszone van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg, zullen ook de wilde everzwijnen in de buurt worden afgemaakt. Dat heeft de Waalse landbouworganisatie FWA bekendgemaakt na een interministeriële vergadering op het kabinet van landbouwminister Denis Ducarme. Al bij 18 everzwijnen werd AVP gevonden.

Leestijd : 1 min

Nadat in Luxemburg kadavers van met Afrikaanse varkenspest besmette everzwijnen waren ontdekt, werd een zone van 63.000 hectare afgebakend. Om de besmetting - de eerste sinds 1985 in België - zo snel mogelijk in de kiem te smoren, zullen zo'n 4.000 varkens van varkenshouders in de zone worden afgemaakt. Daarnaast zullen ook de wilde zwijnen in een kleiner gebied rond de besmetting gecontroleerd worden opgeruimd. Volgens de FWA zullen scherpschutters van het Waalse agentschap Natuur en Bos zullen die klus klaren. Donderdagochtend werd bekend dat er bij drie bijkomende everzwijnen Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld, wat het voorlopige totaal op 18 brengt.

De landbouworganisaties steunen de uitgebreide opruiming. "De varkenshouders in de getroffen regio konden met hun varkens toch nergens meer terecht. Niemand wilde ze nog", zegt Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat. "De 4.000 varkens zullen vergoed worden uit het Sanitair Fonds van Volksgezondheid. Om de economische schade te dekken zal met de Waalse overheid nog een regeling getroffen moeten worden. Daarbij wordt naar Europa gekeken voor een cofinanciering."

BELGA

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken