Startpagina Varkens

Import van everzwijnen was legaal

Tot voor kort was de import van everzwijnen legaal, mits werd voldaan aan strikte sanitaire voorwaarden. Een voorwaarde was de registratie van het sanitaire certificaat in het TRACES-systeem. Geen enkel everzwijn mocht echter vrijgelaten worden in de natuur, wat een bevoegdheid is van de gewesten. Dat zegt een woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in een verduidelijking.

Leestijd : 1 min

Op 6 juni van dit jaar heeft de Europese Commissie beslist de handel in everzwijnen te verbieden. In België werden in 2018 vijf everzwijnen legaal geïmporteerd. Het ging om vier dieren die vanuit Italië kwamen en één die uit Frankrijk afkomstig is. Op de vraag of de FAVV verdenkingen heeft van illegale importen, of daarvoor mensen zijn beboet, gaat de organisatie niet in. Eerder meldde de Franstalige Belgische openbare omroep RTBF dat de Afrikaanse varkenspest mogelijk naar België is gekomen door de illegale import.

Everzwijnen zouden worden ingevoerd voor jachtpartijen waar veel voor betaald wordt. De illegale import is niet bewezen, maar wordt door een prominente jager die RTBF opvoert als ‘publiek geheim’ neergezet. De theorie wordt blijkbaar serieus genomen, want federaal landbouwminister Denis Ducarme laat het DNA van de besmette dieren onderzoeken. Als de Afrikaanse varkenspest overslaat naar de varkenshouderij, is dat een catastrofe voor de sector.

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken