Startpagina Veeteelt

ForFarmers versterkt haar positie met overnames

ForFarmers heeft de overname van Voeders Algoet afgerond, welke op 12 juni jl. werd aangekondigd. Voeders Algoet verkoopt jaarlijks ongeveer 150.000 ton mengvoer aan varkenshouders en rundveehouders. Daarnaast maakt ForFarmers bekend een biologische voerfabrikant over te nemen.

Leestijd : 2 min

Voeders Algoet is gevestigd in Zulte. De onderneming wordt volledig geïntegreerd in ForFarmers België, dat na AVEVE de grootste voeronderneming van het land wordt. In het gebroken boekjaar 2016/2017, dat eindigde op 30 juni, behaalde Voeders Algoet een omzet van circa €40 miljoen en een bedrijfsresultaat van bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van ongeveer €2 miljoen.

De productie van Voeders Algoet wordt mogelijk op termijn verplaatst naar de ForFarmers-fabrieken in Izegem en Ingelmunster.

Biologisch voer

ForFarmers’ in biologisch voer gespecialiseerde dochterbedrijf Reudink neemt ondertussen Van Gorp Biologische Voeders B.V. (hierna: 'Van Gorp Bio') over. Van Gorp Bio is gevestigd in Schalkwijk, op 40 km van de Belgische grens. Reudink neemt de medewerkers, een gespecialiseerde fabriek en de klantenportfolio over. Het bedrijf claimt daarmee een leidende positie in de Nederlandse biologische veevoermarkt te versterken.

Van Gorp Bio richt zich op alle diersoorten in de veehouderij. In 2017 verkocht Van Gorp Bio 67.000 ton voer. Er werken 12 personen, een pak minder dan bij Algoet (22). De omzet bedroeg ongeveer €31 miljoen en de EBITDA circa €1.2 miljoen. Van Gorp Diervoeders, gevestigd in Waalwijk, maakt geen onderdeel uit van de transactie.

"Er is steeds meer vraag naar biologische voeding en daarom ook naar biologische veevoeders”, zegt Wilfred Jonkman, directeur van Reudink. “Wij willen onze positie in deze markt verder uitbreiden. De overname van Van Gorp Bio sluit naadloos aan bij deze ambitie." Op termijn wordt Van Gorp Bio volledig geïntegreerd in Reudink.

ForFarmers heeft productievestigingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en sinds juli 2018 ook in Polen. Met een afzet van circa 9,6 miljoen ton diervoeders op jaarbasis is ForFarmers marktleider in Europa. In 2017 had ForFarmers 2.325 medewerkers en bedroeg de omzet ruim €2,2 miljard. Het bedrijf is beursgenoteerd maar een groot deel van de aandelen is in handen van de boerencoöperatie FromFarmers.

JCB

Lees ook in Veeteelt

PAS-reeks (8): Wat betekent het stikstofdecreet voor gemengde veebedrijven?

Veeteelt Op 22 februari 2024 werd het stikstofdecreet gepubliceerd. Daarin zijn de reductiedoelstellingen voor de verschillende diercategorieën opgenomen. Een exploitant kan de PAS-referentie 2030 ook realiseren binnen het geheel van de diersoorten varkens, pluimvee en rundvee op het bedrijf. Dit is het principe van ‘intern salderen’.
Meer artikelen bekijken