Startpagina Wetgeving

Ministerraad wapent landbouwers tegen fiscale gevolgen van extreem weer

Landbouwers die getroffen zijn door extreme weersomstandigheden of erg lage prijzen, zullen hun fiscale verliezen kunnen verrekenen met de winsten van vorige jaren, in plaats van met toekomstige winsten. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag 5 oktober beslist.

Leestijd : 1 min

Het ‘carry back-systeem’ treedt vanaf het aanslagjaar 2019 in werking, zodat de boeren die dit jaar getroffen werden door de droogte er al van kunnen profiteren.

Het carry back-systeem laat land- en tuinbouwbedrijven toe om fiscale verliezen af te trekken van in het verleden behaalde winsten. Zo krijgen ze de betaalde belastingen in slechte tijden terug. Nu kunnen kunnen de boeren verliezen enkel aftrekken van toekomstige winsten.

"Land- en tuinbouwers zijn ondernemers die werken in zeer onvoorspelbare omstandigheden", zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "Met het carry back-systeem bezorgen we landbouwers fiscale stabiliteit." Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) treedt hem bij. "Dit is een belangrijke hefboom voor de landbouwers wanneer ze geconfronteerd worden met uitzonderlijke weersomstandigheden. Het is een bijkomende steun voor hen, ook al weten we dat het een zeer hard beroep blijft." Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) "krijgen landbouwers die klimatologische schade lijden nu financieel de nodige ademruimte om er terug bovenop te geraken."

Het carry back-systeem treedt vanaf aanslagjaar 2019 in werking. Landbouwers die dit jaar af te rekenen kregen met verlies als gevolg van de extreme droogte, zullen er dus al van kunnen profiteren.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken