Startpagina Groenten

“Belgisch grondwitloof mag niet verloren gaan”

In België waren ooit 7.000 grondwitlooftelers. Nu zijn het er nog 120. Nauwelijks de helft kweekt zijn eigen rassen, met zaden uit eigen witloofbloemen. “Het originele Belgische grondwitloof is uniek”, zegt professor Bram Van de Poel (KU Leuven). “Om het te bewaren richten we een witloofbibliotheek op, samen met de Nationale Proeftuin voor Witloof.”

Leestijd : 2 min

Belgisch witloof is meestal afkomstig van Frans zaaigoed. Franse zaadhuizen verkopen massaal hybride rassen voor hydrocultuur. Professor Bram Van de Poel: “Hydrocultuur werkt nu eenmaal prettiger. Om grondwitloof te kweken moet een teler op zijn knieën in de aarde wroeten. Het aantal grondwitlooftelers daalt daarom sterk. Als we het Belgisch grondwitloof niet verloren willen laten gaan, moeten we nu ingrijpen. Inmiddels heeft de provincie Vlaams-Brabant budgetten vrijgemaakt voor onze witloofbibliotheek. We mikken op een totaal van 1.000 soorten witloof, hybride zaden, maar zeker ook 200 soorten Belgisch grondwitloof.”

Dozen van IJsboerke

Tot de jaren ‘70 was Belgisch witloof altijd grondwitloof. Iedere teler had zijn eigen zaadlijnen en verbeterde zijn eigen rassen, aangepast aan de bodem van zijn eigen percelen. Zaden werden doorgegeven van generatie op generatie. De variëteiten hebben zelfbedachte namen zoals Meiloof, Rosseels Vroeg of Wiske Jansens.

Om de oude rassen te inventariseren sturen KU Leuven en de Nationale Proeftuin voor Witloof een onderzoeker op pad. Yannah Cornelis gaat langs bij witlooftelers om oude witloofzaden te verzamelen. “Sigarenkistjes heb ik nog niet gezien, maar papieren zakjes van op zolder wel”, zegt Cornelis. “Meestal zit het zaad in dozen van IJsboerke. Ook fijn is dat de bloemenvelden nu in bloei staan. Ergens achter een hoekje hebben grondwitlooftelers altijd nog een stukje grond met witloofbloemen.”

Tim De Clercq van de Nationale Proeftuin voor Witloof vult aan: “In de winter houden telers de wortels met de mooiste witloofkroppen apart. Op die wortels groeien nu stengels met hele fijne, lila bloemetjes.”

Witloofziekten

Van de Poel: “De witloofbibliotheek appelleert aan onze nationale trots, omdat het een mooie traditie is die hoogstaande groenten oplevert. Maar dit project heeft ook wetenschappelijke doelstellingen. De Nationale Proeftuin voor Witloof wil alle witlooftelers service en meerwaarde bieden. Daarom gaan we de planteigenschappen en het genoom van witloof in kaart brengen. De genetische diversiteit van witloof bestuderen is belangrijk, bijvoorbeeld om oplossingen te vinden tegen ziekten of om opbrengstverliezen te beperken. Het DNA van oude witloofrassen kan daarbij helpen. Kortom, we zijn op zoek naar zoveel mogelijk oude witloofzaden. Heeft u ergens nog een zakje staan? Kent u gepensioneerde witlooftelers? Of bent u familie van voormalige witlooftelers, laat het ons weten.”

Dat kan via 016/29 01 74 of witloof@vlaamsbrabant.be

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken