Startpagina Pluimvee

Longontsteking komt vaker voor dicht bij geitenbedrijven

Mensen die binnen een straal van 2 km van geitenhouderijen wonen in bepaalde ‘veedichte’ regio’s van Nederland hadden in de periode van 2014 tot en met 2016 een verhoogde kans op longontsteking. De onderzoekers kunnen geen oorzakelijk verband vaststellen. Wat betreft pluimveehouderijen is een verhoogde kans niet vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Leestijd : 2 min

Het onderzoek is verricht in het oosten van de provincie Noord-Brabant en het noorden van Nederlandse Limburg – vrij ‘veedichte’ regio’s. De onderzoekers gebruikten voor het onderzoek de elektronische patiëntendossiers van huisartsen. Het onderzoek is een actualisatie van eerder onderzoek. Eerder onderzoek wees ook op een verhoogde kans op longontsteking nabij geitenhouderijen en pluimveehouderijen. Wat de geitenhouderijen betreft, is dus sprake van een bevestiging van een eerder gevonden verband.

De oorzaken van de relatie tussen het wonen nabij een geitenbedrijf en een verhoogde kans op het oplopen van een longontsteking zijn nog niet bekend en worden nader onderzocht. Ook wordt nog onderzocht of de onderzoeksresultaten ook representatief zijn voor andere delen van Nederland. Sinds de Q-koorts enkele jaren geleden veel mensen ziek maakte of zelfs doodde, ligt de geitensector in Nederland onder een vergrootglas. Het aantal geitenhouderijen in Nederland is sinds 2010 explosief gegroeid.

Eerder onderzoek wees dus ook bij pluimveehouderijen op een verhoogde kans op longontsteking bij omwonenden. In de nieuw onderzochte jaren, was de associatie wat pluimveehouderijen betreft niet meer statistisch significant. Om vast te stellen of het ontbreken van de associatie in de afgelopen jaren een trendbreuk vormt, adviseren de onderzoekers om ook de gegevens over de jaren 2017 en 2018 te analyseren. De resultaten hiervan worden medio 2019 verwacht.

Het onderzoek is uitgevoerd door Nivel, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het in landbouw gespecialiseerde Wageningen Universiteit en de veterinaire faculteit van de Universiteit van Utrecht. Opdrachtgevers zijn de Nederlandse ministeries voor volksgezondheid en landbouw.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken