Startpagina Droogte

Oppompverbod op kanaal Ieper-IJzer volledig ingetrokken

Het captatie- en recreatieverbod op het kanaal Ieper-IJzer wordt nu ook ingetrokken in de zone tussen Boezinge-Dorp en Boezinge-Sas. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé dinsdag. Goed nieuw voor de landbouwers die nog altijd elke druppel water goed kunnen gebruiken.

Leestijd : 1 min

Eind augustus werden er blauwalgen vastgesteld in het kanaal Ieper-IJzer in de zone tussen Boezinge-sas en de jachthaven van Ieper. Om alle risico's uit te sluiten werd een captatieverbod ingesteld en een verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie.

Het deel tussen de jachthaven van Ieper en Boezinge-Dorp werd in september al vrijgegeven, maar tussen Boezinge-Dorp en -Sas bleven de cyanobacteriën aanwezig. Uit staalnames van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat het gevaar geweken is. Het water uit het kanaal kan dus opnieuw gebruikt worden voor het besproeien van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast wordt het verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie, zoals kajak, waterski en wakeboarden eveneens ingetrokken.

Afgelopen zomer werden verschillende waterlopen en rivieren, zoals het kanaal Gent-Oostende en het kanaal Roeselare-Leie, getroffen door blauwalgen, wat de situatie voor landbouwers penibel maakte. Op plaatsen waar blauwalgen zich ontwikkelden mocht geen water opgepompt worden, en dat in een periode van uitzonderlijke droogte.

Uit alle bevaarbare en onbevaarbare waterlopen kan er dus opnieuw gepompt worden.

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken