Oppompverbod op kanaal Ieper-IJzer volledig ingetrokken

lake-2063957_960_720

Eind augustus werden er blauwalgen vastgesteld in het kanaal Ieper-IJzer in de zone tussen Boezinge-sas en de jachthaven van Ieper. Om alle risico's uit te sluiten werd een captatieverbod ingesteld en een verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie.

Het deel tussen de jachthaven van Ieper en Boezinge-Dorp werd in september al vrijgegeven, maar tussen Boezinge-Dorp en -Sas bleven de cyanobacteriën aanwezig. Uit staalnames van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat het gevaar geweken is. Het water uit het kanaal kan dus opnieuw gebruikt worden voor het besproeien van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast wordt het verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie, zoals kajak, waterski en wakeboarden eveneens ingetrokken.

Afgelopen zomer werden verschillende waterlopen en rivieren, zoals het kanaal Gent-Oostende en het kanaal Roeselare-Leie, getroffen door blauwalgen, wat de situatie voor landbouwers penibel maakte. Op plaatsen waar blauwalgen zich ontwikkelden mocht geen water opgepompt worden, en dat in een periode van uitzonderlijke droogte.

Uit alle bevaarbare en onbevaarbare waterlopen kan er dus opnieuw gepompt worden.

Belga

Meest recent

Meest recent