Startpagina Economie

Schmotzer-schoffeltechniek naar Amazone

Maschinenfabrik Schmotzer GmbH draagt met ingang van 1 januari 2019 haar schoffeltechniek-gamma over aan de Amazone-groep. De productie van de schoffelmachines blijft op de locatie in Bad Windsheim, in Beieren niet ver van Neurenberg. Alle werknemers worden overgenomen door een nieuw bedrijf dat wordt gecreëerd: Schmotzer Hacktechnik.

Leestijd : 2 min

Schmotzer Hacktechnik is een 100% dochteronderneming van de Amazone-Groep. Schmotzer Hacktechnik zal alle verkoop- en klantenservice activiteiten zelfstandig onder eigen beheer uitvoeren. De werktuigen zullen nog steeds onder de naam Schmotzer op de markt worden gebracht. Continuïteit staat voor Amazone voorop. Ferdinand Wahl, reeds vele jaren algemeen directeur van de Maschinenfabrik Schmotzer GmbH, blijft nog steeds aan de nieuwe onderneming verbonden.

Schoffeltechniek neemt wereldwijd toe

De Amazone-directeuren Christian Dreyer en Dr. Justus Dreyer zien de overname van het Schmotzer schoffeltechniek-programma als een belangrijke stap in de uitbreiding van de kerncompetentie van Amazone in de plantenverzorging. Volgens hen vertegenwoordigt Schmotzer binnen het marktsegment op dit moment de toonaangevende technologie.

Schmotzer is een bekende naam in  schoffeltechniek.
Schmotzer is een bekende naam in schoffeltechniek. - Schmotzer

De schoffeltechniek staat wereldwijd steeds meer op de voorgrond, stelt het duo in een gezamenlijke verklaring: "Het schoffelen komt weer terug, nadat het de afgelopen drie decennia, vooral in de grote akkerbouwgebieden, een nogal teruggetrokken bestaan heeft geleid buiten de biologische landbouw. Naast mechanische onkruidbestrijding ligt de nadruk op de positieve aspecten van het schoffelen met betrekking tot bodemstructuur, wortelgroei en mobilisatie van voedingsstoffen."

Het bedrijf Schmotzer bouwt al sinds 1922 schoffelmachines. Het veranderde bewustzijn in de landbouw heeft dit productgebied jarenlang continu laten groeien. "Ik ben blij dat ik mijn droompartner in Amazone heb gevonden om dit gebied verder te ontwikkelen", benadrukt Wahl. Met Amazone heeft Schmotzer een partij die kapitaalkrachtig is en wereldwijd ingangen heeft in de markt. Een armslag kortom, die Schmotzer als kleinere onderneming miste en die groei faciliteert.

De Amazone-Groep behaalde in boekjaar 2017 een geconsolideerde omzet van €457 miljoen en stelt ongeveer 1.850 mensen tewerk, waaronder 130 leerjongens. Het exportaandeel is ongeveer 80%. In het najaar van 2016 heeft Amazone zowel het productaanbod als de productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid door de overname van de ploegenproductie van Vogel & Noot in Hongarije.

Camera- en stuursystemen maken hoge capaciteiten mogelijk

Wahl legt de redenen uit die een brede doorbraak van de schoffeltechniek in de afgelopen decennia hebben tegengehouden: "Hoewel de agrarische voordelen in de biologische landbouw al intensief worden gebruikt, vertraagden de productie-, arbeids- en kostengerelateerde nadelen in de conventionele landbouw het gebruik van de schoffeltechniek aanzienlijk. Dankzij de technische vooruitgang in de laatste jaren, zoals de combinatie van de schoffelmachine met camera en stuursystemen, is het nu mogelijk om een compleet andere capaciteit te bereiken tegen aanzienlijk lagere kosten per hectare dan voorheen."

Geïntegreerde gewasproductie wereldwijd met groot potentieel

Christian en Dr. Justus Dreyer wijzen op de vooruitzichten voor Amazone: "Concreet zien we voor de schoffeltechniek een groot potentieel bij geïntegreerde gewasproductie, die wereldwijd steeds belangrijker wordt. De combinatie van schoffeltechniek met vloeibare bemesting en gerichte of zelfs selectieve toediening van gewasbeschermingsmiddelen in dezelfde werkgang, zal verdere mogelijkheden openen voor de praktijk van het optimaliseren van akkerbouw in de toekomst.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken