Startpagina Veeteelt

ForFarmers geraakt door extreme droogte

ForFarmers heeft het derde kwartaal last gehad van de extreme zomerdroogte, die leidde tot duurdere grondstoffen. Het Nederlandse beursgenoteerde veevoerconcern slaagde er niet in de gestegen grondstofkosten volledig door te berekenen aan afnemers. Het bedrijf verkocht meer voer maar zag het bedrijfsresultaat (Ebitda) krimpen.

Leestijd : 3 min

Vooral ForFarmers Nederland en Tasomix, een Poolse dochter die de pluimveehouderij bedient, konden de hogere prijzen voor bijvoorbeeld granen en oliezaden niet volledig doorberekenen. Dat blijkt uit een zogeheten trading update. Bij een trading update worden traditioneel geen winst- en omzetcijfers gegeven, maar wordt wel een indicatie van de voortgang van het bedrijf gegeven.

De lagere winstgevendheid is niet alleen gevolg van duurdere grondstoffen. Door de droogte daalde ook het waterpeil in de rivieren, met hogere transportkosten tot gevolg. ForFarmers moest door de lage waterstanden meer schepen en bulkwagens inzetten. De resultaten stegen in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, maar deze stijgingen waren onvoldoende om te compenseren voor een krimp in Nederland.

ForFarmers nam onlangs twee bedrijven over in de pluimveesector, Tasomix en Maatman. Het integreren van deze en twee andere aankopen zal de komende maanden extra kosten veroorzaken die nog niet door synergie-effecten kunnen worden gecompenseerd, aldus het bedrijf.

“Bovendien drukt het niet tijdig hebben kunnen doorberekenen van de hogere grondstof- en energiekosten in Nederland en Polen op de resultaatontwikkeling voor dit jaar”, aldus topman Yoram Knoop. “Tot slot is de recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België een punt van zorg. We hebben de noodzakelijke hygiëneprotocollen geïmplementeerd en blijven alert de ontwikkelingen volgen.”

De resultaten leidden tot een koersdaling van 3%. KBC Securities heeft het beleggingsadvies op het aandeel ForFarmers verlaagd, in reactie op het handelsbericht van het veevoerbedrijf. De bank verlaagde zijn oordeel van accumulate naar hold en het koersdoel van €11,80 naar €10,50. Ook de Nederlandse bank NIBC verlaagde haar verwachtingen voor het aandeel, naar aanleiding van de cijfers.

Een groot deel van de aandelen ForFarmers zijn overigens in handen van de boerencoöperatie FromFarmers. ForFarmers was voorheen een coöperatie.

Nieuwe leiding België

In een apart bericht meldt ForFarmers dat Jan Potijk zich tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 26 april 2019 niet langer beschikbaar stelt voor een plaats in de Raad van Bestuur. Zijn zittingstermijn loopt op dat moment af. De Raad van Bestuur zal derhalve na 26 april 2019 bestaan uit de CEO, Yoram Knoop, en de financiële topman Arnout Traas.

ForFarmers heeft twee nieuwe leden in de Directie benoemd: Pieter Wolleswinkel en David Fousert. Voor beiden betreft het een interne promotie. Zij beginnen in hun nieuwe posities per 1 januari 2019 om een soepele overdracht van verantwoordelijkheden mogelijk te maken. Hierdoor zal de Directie na april 2019 bestaan uit acht leden.

Pieter Wolleswinkel (1977) zal verantwoordelijk worden voor ForFarmers Nederland, bestaande uit de Business Units Herkauwers, Varkens en Pluimvee. Pieter Wolleswinkel is afgestudeerd in diergeneeskunde en heeft een MBA. Hij startte in 2014 bij ForFarmers als directeur van de Business Unit Noord bij ForFarmers Duitsland.

David Fousert (1978) zal verantwoordelijk worden voor de Business Units Reudink, Pavo en ForFarmers België. David Fousert is afgestudeerd in Farmacie en heeft daarna een brede ervaring opgedaan in diverse internationale leidinggevende posities in de food en agri business bij Cargill. Hij startte in 2016 als directeur van de Business Unit Herkauwers bij ForFarmers Nederland.

Bedrijfsprofiel

Met een afzet van circa 9,6 miljoen ton diervoeders op jaarbasis is ForFarmers marktleider in Europa. In 2017 had ForFarmers 2.325 medewerkers en bedroeg de omzet ruim € 2,2 miljard. In de Benelux strijd het bedrijf om het marktleiderschap met Agrifirm (Nederland) en AVEVE (België). ForFarmers heeft productievestigingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en sinds juli 2018 ook in Polen.

JCB

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken