Startpagina Economie

Europa halveert melkpoederberg

Drie jaar na het losbarsten van de melkcrisis is de helft van de gestockeerde magere melkpoeder opnieuw op de markt gebracht. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag aangekondigd.

Leestijd : 1 min

Omdat de prijzen drie jaar geleden spectaculair daalden, trok de Commissie geld uit om magere melkpoeder op te kopen en van de markt te houden. Van de 380.000 ton aan gestockeerde melkpoeder is intussen 190.000 ton opnieuw op de markt gebracht, en dit "zonder het functioneren en het herstel van de sector in gevaar te brengen", zo deelde de Commissie mee. Sommige melkboeren vreesden dat de verkoop van de stocks de prijzen opnieuw zouden kelderen, maar dat is volgens de Commissie niet gebeurd.

Ze begon vanaf eind 2016 de melkpoeder beetje bij beetje op de markt te brengen. Eerst werden maandelijks aanbestedingen gedaan, nadien tweewekelijks. Zo werd er op 8 november nog 30.000 ton verkocht en op 22 november volgt een nieuwe aanbesteding. "Onze voorzichtige aanpak heeft geloond", reageert eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan. De Ier vindt het "bemoedigend" dat de melkprijzen verbeteren, maar waakzaamheid bij beslissingen over productievolumes blijft volgens hem geboden. Dit jaar zou de productie met 0,8 procent toenemen. Tot drie jaar geleden legde Europa melkquota op, maar dat systeem is afgeschaft.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken