Startpagina Economie

Belgisch-Colombiaans conflict over diepvriesfrieten

De Europese Commissie gaat in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) consultaties aanknopen met Colombia over de antidumpingheffingen op diepvriesfrieten. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag aangekondigd na overleg met de Europese handelsministers in Brussel.

Leestijd : 2 min

België en drong er bij de EU op aan om naar de WTO te stappen. Vaak zijn de consultaties slechts een formele stap. Voordat landen naar de WTO stappen, hebben ze immers al diplomatieke kanalen aan het werk gezet – zonder resultaat. Als de consultaties op niets uitlopen, zal de EU een geschillenpanel aanvragen. Colombia kan zo’n panel één keer bij een zitting van de WTO over handelsconflicten blokkeren.

Lang proces

Een uitspraak kan meer dan een jaar op zich laten wachten, waarbij Colombia het recht heeft na een uitspraak nog in hoger beroep te gaan. Op zichzelf is Colombia, een land met bijna 50 miljoen inwoners, geen hele grote invoerder van diepgevroren frieten. De EU is echter bang voor een domina-effect, aldus een woordvoerder. Eerder stelden Brazilië (2017) en Zuid-Afrika (2013) hoge importtaksen in tegen frieten uit de EU.

Colombia heft sinds november antidumpingtaksen op de import van diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland. Volgens de regering in Bogota drong de maatregel zich op omdat de frieten tegen dumpingprijzen werden ingevoerd. Minister van Landbouw Andrés Valencia Pinzón sprak van "een historische beslissing" om de nationale productie te beschermen. Volgens Pinzón verkopen bedrijven uit België, Nederland en Duitsland product onder de kostprijs.

De Colombiaanse maatregelen zijn volgens Reynders "niet aanvaardbaar". "We proberen een zeer goede handelsrelatie met Bogota te hebben, maar die moet gebaseerd zijn op regels en dus zonder maatregelen zoals deze taksen op frieten", aldus de vicepremier, die erop wees dat de Colombiaanse maatregel in België vooral kmo's treft die het nationale exportproduct wereldwijd aan de man proberen te brengen.

De organisatie voor de aardappelverwerkende industrie Belgapom stelt dat de heffingen met terugwerkende kracht in zullen treden, vanaf 1 november. Dat betekent dat zendingen die onderweg zijn, plots zwaar worden belast.

Steun Nederland en Duitsland

België had al bilaterale contacten met Colombia over de zaak, maar die hebben nog geen zoden aan de dijk gezet. Daarom vroeg Reynders vrijdag aan de Commissie om de affaire voor de WTO te brengen en consultaties op te starten. Zijn verzoek kreeg de steun van Nederland en Duitsland. "We gaan nu echt concrete actie ondernemen in de WTO", zo begroette de minister de Europese steun volgens persbureau BELGA.

Handelsmissie

De Nederlandse handelsminister Sigrid Kaag vreest dat Colombia zonder ingrijpen van de WTO zich op meer terreinen protectionisme zal toepassen. “Als ze hiermee wegkomen, dan kunnen ze dat in alle sectoren gaan doen. En dat is natuurlijk heel zorgwekkend. Wij houden ons aan de regels en verwachten dat ook van anderen.” Nederland zal de zaak eind november aankaarten wanneer een handelsmissie naar het land afreist.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken