Startpagina Varkens

ABS wil kleinere everzwijnenpopulatie in Wallonië

Ruim 100 Waalse boeren hebbenwoensdag in de voormiddag een protestactie gevoerd voor het kabinet van de Waalse landbouwminister René Collin. De landbouwers willen dat de populatie everzwijnen in Wallonië drastisch wordt ingeperkt. De actie werd geleid door de Waalse boerenorganisatie FWA maar werd ondersteund door een delegatie van Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Collin sprak eerder de wens tot reductie van de everzwijnenpopulatie uit, maar nog geen concrete plannen.

Leestijd : 2 min

Everzwijnen richten heel veel schade aan, aldus ABS, en een deel van de dieren is besmet met Afrikaanse Varkenspest. De schrik bij de boeren is groot dat de ziekte overslaat naar hun varkensbedrijven. Minister Collin nodigde een delegatie boeren uit op zijn kabinet voor overleg over de everzwijnenproblematiek, onder wie ook de ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. ABS pleit al langer voor een kleinere everzwijnenpopulatie, ook in de provincie Limburg.

De populatiegroei in de Waalse bossen wordt door experts geschat op 400% gedurende de laatste 20 jaar. De schade aan de landbouw is navenant gegroeid. De overpopulatie zorgt ervoor dat niet alleen de landbouwgronden maar ook gehele natuurgebieden omgewoeld worden en lijden onder de aangebrachte vernielingen. De populatie heeft de draagkracht van hun leefgebieden overstegen waardoor ze reeds vroeg in de winter eender waar voedsel zoeken. Volgens FWA verzanden aanvragen voor schadevergoedingen in allerlei administratieve procedures.

Minister Collin kondigde eerder aan dat er maatregelen komen maar veel van deze maatregelen zijn tot nu toe dode letter gebleken, stelt ABS. Een 50% reductie van de populatie, zoals Collin wil, en het streven naar nul everzwijnen in het aandachtsgebied, zijn duidelijke doelstellingen. Maar zonder aangepaste jachtmethodes en resultaatsverbintenissen zal het volgens de landbouworganisaties bijzonder moeilijk worden om dit te bereiken. De nulpopulatie in het besmette gebied moet bereikt worden vooraleer de evers binnenkort hun gebied verlaten en uitzwermen om voedsel te zoeken.

Vlaams actieplan?

ABS doet ten slotte een oproep doen naar de Vlaamse verantwoordelijken om ook hier daadkracht te tonen en het probleem aan te pakken. Eender welke maatregel de landbouwer nu neemt, het is volgens de organisatie dweilen met de kraan open zolang de overpopulatie aan evers niet daadwerkelijk aangepakt wordt. ABS eist daarom snel een kordate aanpak, met een actieplan voor de provincies Limburg en Antwerpen.

Boerensolidariteit over de taalgrens heen met in het midden ABS-voorman Hendrik Vandamme geflankeerd door onder meer (in de blauwe trui) varkenshouder Bart Vergote.
Boerensolidariteit over de taalgrens heen met in het midden ABS-voorman Hendrik Vandamme geflankeerd door onder meer (in de blauwe trui) varkenshouder Bart Vergote. - Twitter

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken