Startpagina Varkens

Boerenbond ondersteunt oproep afschot everzwijnen Wallonië

Boerenbond ondersteunt de oproep van de Waalse boerenorganisatie FWA om de everzwijnenpopulatie in Wallonië drastisch te verkleinen. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker en ondervoorzitter Georges Van Keerberghen namen net als Algemeen Boerensyndicaat deel aan een FWA-manifestatie bij de Waalse overheid in Namen. “Onze eisen zijn dezelfde. Een significante reductie van de everzwijnenpopulatie, zowel in Wallonië als in Vlaanderen”, zegt de voorzitter.

Leestijd : 2 min

“Het aanpakken van de overpopulatie bij everzwijnen staat al meer dan 10 jaar hoog op onze agenda, maar tot nu toe zonder resultaat”, zegt De Becker. “Integendeel, we zien nog steeds een sterke toename van het aantal everzwijnen en als gevolg daarvan ook van de overlast die ze teweeg brengen aan de onze landbouw.”

Sinds september is daar dan nog de dreiging van Afrikaanse varkenspest bijgekomen. Die houdt niet alleen sanitair een enorm risico in voor de Vlaamse varkenssector, aldus De Becker, maar heeft ook zware economische gevolgen doordat de prijs voor ons Belgisch varkensvlees een zware klap heeft gekregen. “Wij ondersteunen daarom ten volle de eisen van onze Waalse collega’s: een drastische inperking van de everzwijnenpopulatie, meer middelen voor bejaging, een goede monitoring en coördinatie. En vooral ook garanties dat de engagementen die zowel de Vlaamse als de Waalse overheden genomen hebben om de populaties sterk terug te dringen ook effectief tot resultaat leiden."

Ook het Waalse Inter-environnement was aanwezig op de manifestatie van vandaag en ondersteunt – vanuit ecologisch oogpunt – de vraag naar een drastische reductie van de everzwijnenpopulatie.

Waals landbouwminister René Collin heeft ondertussen verklaard dat Over twee jaar de everzwijnpopulatie met 50 % verminderd zal zijn in Wallonië. “En voor dit seizoen, zullen we buiten het gebied dat wordt getroffen door varkenspest, de jachtdoelstelling met 30 procent verhogen", kondigde de minister dinsdagavond aan in Longlier, tijdens een vergadering met jagers uit het door de varkenspest getroffen gebied. In deze zone "wordt gestreefd naar nul".

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken