Startpagina Akkerbouw

MAP5: reacties lopen erg uiteen

Nu de resultaten van het mestrapport bekend zijn, blijven de reacties niet uit. Zowel de West-Vlaamse Milieufederatie als de landbouworganisaties ABS en Boerenbond reageren elk op eigen manier. Hoofdnoot is wel: de schuld mag niet enkel bij de landbouwers gelegd worden.

Leestijd : 3 min

De West-Vlaamse Milieufederatie en de landbouwerorganisaties ABS en Boerenbond zijn in ieder geval geschrokken van de resultaten. De West-Vlaamse Milieufederatie reageert "ontzet" op de cijfers van het mestrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de kwaliteit van de Vlaamse waterwegen. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hebben verschillend gereageerd op het bericht.

Ook de burger benadeeld

De slechte waarden hebben ook gevolgen voor de burger, klinkt het bij de Milieufederatie. "Deze zomer zijn heel wat wateren onbruikbaar geworden voor recreatie door zeer giftige blauwwieren. Die zijn rechtstreeks het gevolg van de hoeveelheid nitraten in het water. Maar dat is niet het enige. Bij het afsterven van deze wieren, wordt ook de zuurstof uit het water getrokken voor het rottingsproces. En dat leidt tot grote vissterfte. Vissen die het deze zomer ook al niet gemakkelijk hadden door de droogte en het onttrekken van het laatste oppervlaktewater voor de besproeiing van velden", aldus Wildemeersch.

Niet volledig de schuld van de landbouwer

De nitraten komen in het water terecht door het bemesten door landbouwers. Toch wil de West-Vlaamse milieufederatie de schuld niet volledig bij de boeren leggen. "De enorme druk die er door de verwerkers op de boeren wordt gelegd, de enorme intensivering van de groenteteelt in het IJzerbekken, de kleine winstmarges waardoor boeren moeten besparen op niet-productieve investeringen, de blijvende druk van de veestapel in West-Vlaanderen, het gebruik van kunstmest, de kost van mestverwerking, de serreteelt ... De combinatie van dit alles is onhoudbaar op een klein gebied als West-Vlaanderen", volgens Vanwildemeersch.

Bij Boerenbond wordt vooral naar de droogte van vorig jaar gekeken als oorzaak. De mest kon zo niet goed worden opgenomen door de gewassen en de bodem. Daarna waren de maanden november en december erg regenachtig, waarna de nitraten massaal in de rivieren konden stromen. Zij breekt een lans voor een "betere sensibilisering" en een "goede handhaving" van de gemaakte afspraken.

ABS gaat mee met die gedachtegang. Men vindt dat "het klimaat de jongste jaren niet heeft meegewerkt om doelstellingen uit het huidige mestdecreet te halen". Er wordt gewezen op de opeenvolgende droge zomers, waardoor teelten mislukken en vanggewassen niet groeien. Die klimatologische gegevens "doen de toch wel grote inspanningen van de landbouwer teniet".

ABS geërgerd

Bij het ABS ergert men zich aan het opbod aan "naar populisme neigende" meningen van "landbouwexperts", terwijl het mestrapport 2018 "nog niet eens is bekendgemaakt". Het ABS geeft er de voorkeur aan, te wachten op het definitieve milieurapport vooraleer er uitgebreid over te communiceren.

Het ABS betreurt het gebrek aan respect voor de inspanningen van de landbouw(ers) en de volgens hem opgeklopte heisa in de media, die hopelijk niet "aangegrepen wordt om veel zaken waar er een consensus over is, weer in vraag te stellen". Volgens het ABS heeft de explosie aan meningen over het mestactieplan "enkel tot doel om politici en beleidsmakers op te jagen en te verleiden". Het Boerensyndicaat vreest voor politieke recuperatie met het oog op de verkiezingen van mei 2019.

"Cijfers zijn wat ze zijn, daar kan weinig aan veranderd worden", geeft het ABS toe. "Maar bij deze cijfers hoort er ook duiding op basis van feiten (...) en die duiding is afwezig in de berichtgeving van deze morgen", aldus nog het ABS in een communiqué.

Samenzitten nodig

De West-Vlaamse Milieufederatie zal aan de hand van deze cijfers met Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu aan tafel zitten om een algemeen Vlaams standpunt voor de milieusector te bepalen voor het volgende Mestactieplan. Dat nu wordt geschreven. "Maar de eerste versies zien er alvast niet veelbelovend uit", oordeelt Wildemeersch.

Naar Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken