Startpagina Wetgeving

ABS steunt #ZaakHuts, Boerenbond niet

Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum, Wervel en de Waalse landbouwersbeweging FUGEA schaarden zich achter de landbouwer die de verkoop van 450 ha Zeeuwse landbouwgrond van het OCMW Gent aan een investeringsmaatschappij van Fernand Huts betwist. Boerenbond houdt zich er liever buiten.

Leestijd : 2 min

Aan het nieuwe justitiegebouw in Gent betuigden dinsdag tussen de vijftien en de twintig mensen hun steun aan de landbouwer die een zaak aanspande tegen de NV Bijloke, een investeringsmaatschappij gelieerd aan havenmagnaat Fernand Huts. FIAN, een ngo die wereldwijd het recht op voeding ondersteunt, organiseerde de samenkomst en stelde een steunverklaring op. Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum, Wervel en Waalse landbouwersbeweging FUGEA tekenden die samen met burgerbewegingen (o.m. GrondRecht) en personeel van de Universiteit Gent.

“Meestappen is duidelijk signaal geven”, meent ABS.

Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS, deelt zijn bedenkingen: “Kan een openbaar bestuur op die manier omgaan met zijn landbouwgrond? Mag het er zo licht over gaan dat het 79 percelen te koop stelt in één blok? Wij protesteerden eerder al bij een gelijkaardige verkoop in de Westhoek. Toen ging het om twee keer 90 ha. Nu gaat het om 450 ha, en is de zaak nog vele malen groter.”

“Wij stappen mee in deze zaak om een duidelijk signaal te geven. Ik wil gerust geloven dat het OCMW uit gemakzucht handelde, maar het ging voorbij aan de nood aan grond waar vele landbouwers mee kampen. Een openbaar bestuur moet twee keer nadenken, en landbouwgrond aanbieden in behapbare brokken”, besluit hij.

“Spijtig”, vindt Boerenbond

Boerenbond is op de hoogte van de zaak, maar houdt zich er liever buiten. “We focussen ons momenteel op de uitspraak in januari 2019 – en zonder in detail te treden over deze lopende zaak – willen we toch al meegeven dat Boerenbond het principieel zeer spijtig vindt dat er niet meer rekening gehouden wordt met lokale landbouwers en het potentieel om in het Gentse lokale voedselproductie en formules zoals o.m. de korte keten meer te ondersteunen en stimuleren”, klinkt het.

DC

Startpagina Wetgeving Leestijd : 4 min 4 photos Chapitre “We hebben die grond nodig”“We hebben die grond nodig” 1 photo
Startpagina Wetgeving Leestijd : 3 min 4 photos Chapitre Verbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW GentVerbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW Gent 1 photo
Startpagina Wetgeving Leestijd : 3 min 4 photos Chapitre "Huts kreeg 5 miljoen euro staatssteun bij koop landbouwgrond OCMW""Huts kreeg 5 miljoen euro staatssteun bij koop landbouwgrond OCMW" 1 photo

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken