Vier keer zoveel botsingen met everzwijnen in twee jaar tijd in Limburg
In Limburg werden dit jaar 161 botsingen met everzwijnen aangegeven bij de politie. In 2016 waren er nog maar 36 aangiftes. Dat schrijft Het Belang van Limburg dinsdag. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil maatregelen nemen om het probleem op korte en lange termijn aan te pakken.

Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) verzamelde de cijfers bij de Limburgse politiezones, omdat de problematiek rond everzwijnen zich vooral in die provincie stelt. "Om te beginnen, moeten eerst alle gewestwegen in bosrijke gebieden eens goed in kaart gebracht worden. Daar moet dan geïnvesteerd worden in rasters om de dieren te beschermen, zodat ze niet zomaar oversteken", zegt Ceyssens. "Ecoducten kunnen een oplossing zijn, maar we moeten eerder kijken naar detectiesystemen, zodat een waarschuwend licht opflikkert en automobilisten op die manier gewaarschuwd worden."
Het Agentschap Wegen en Verkeer wil zowel op korte als op lange termijn aan het everzwijnenprobleem werken. "Als van onderuit problemen worden gesignaleerd en we kunnen op korte termijn iets doen, dan doen we dat altijd. Weze het met het plaatsen van borden, of met het plaatsen van wildspiegels", zegt woordvoerder Veva Daniels. "We zetten ook in op het uitvoeren van ecoducten. Momenteel zijn we aan het zesde in Vlaanderen bezig."
Voorts kunnen ecorasters een goede optie zijn om aanrijdingen met everzwijnen te voorkomen. "Als het gaat over ecorasters, dan hebben we ook daar absoluut de bereidheid om extra inspanningen te doen. We moeten bij ecorasters ervoor zorgen dat er passagemogelijkheden zijn, wat op zich meestal ook leidt tot extra infrastructurele maatregelen", legt Daniels uit. "Een ecoraster zonder passagemogelijkheden verhindert immers een aantal diersoorten om te migreren en dat vergroot onvermijdelijk de versnippering van gebieden, met een negatief effect op de biodiversiteit."