Startpagina Economie

Boerenbond roept Vlaamse regering op werk te maken van correcte weersverzekering

De landbouwsector is bereid de omslag te maken naar een verzekeringssysteem voor oogstschade als gevolg van extreme weersomstandigheden, maar deze verandering moet correct en haalbaar gebeuren. Dat schrijft Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, in haar vooruitblik op 2019 in ledenblad Boer&Tuinder.

Leestijd : 2 min

De vergoeding van oogstschade, als gevolg van extreme weersomstandigheden, gaat op de schop en wordt vervangen door een weersverzekering. Bij de bespreking in het Vlaams parlement, op 20 december, stelde bevoegd minister Joke Schauvliege te streven naar "een brede weersverzekering die haalbaar en betaalbaar moet zijn voor alle landbouwrampen". "We engageren ons om ervoor te zorgen dat er een werkend alternatief is op het moment dat landbouwrampen niet meer erkend worden door de regering", aldus de minister.

Dit laatste is precies de grote bezorgdheid van Boerenbond. "Voor ons blijft het essentieel dat de uitfasering van het huidige systeem en de infasering in het verzekeringssysteem geleidelijk gebeurt, en er tussenin geen gaten vallen, waardoor onze boeren in de kou blijven staan. We vragen dan ook dat alle regeringspartijen bereid zijn deze verandering op een correcte en haalbare manier te ondersteunen", aldus De Becker. De Boerenbondvoorzitter hoopt dat de Vlaamse regering dit nog rond krijgt voor de verkiezingen van mei 2019. Deze regering dient nog het nieuwe MAP (mestactieplan) uit te werken "waarbij wij inzetten op een realistisch werkbaar kader". Om de sector voor te bereiden op een eventuele harde brexit kijkt De Becker niet alleen naar de federale regering in lopende zaken, maar ook naar de Vlaamse. "De Vlaamse agrovoedingsindustrie dreigt immers de hardste klappen te krijgen".

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken