Startpagina Paarden

Paardenprijskampen op Agriflanders

Agriflanders engageert zich om blijvend te investeren in de ontmoeting tussen de fokkerij en de professionele landbouwers via veeprijskampen. Daarnaast richt ze zich ook op alle liefhebbers van de veehouderijsector.

Leestijd : 4 min

Een echte veeteeltbeurs als Agriflanders is dan ook trots om de dieren, waar het allemaal rond draait, in levende lijve te kunnen tonen aan het publiek.

Hal 8

De prijskampen op Agriflanders gingen in het verleden steeds in twee verschillende hallen door. In een oefening om dit gebeuren te optimaliseren en beter te integreren in de beurs is men tot de conclusie gekomen dat de prijskampen beter georganiseerd worden in één hal. Tevens wint men aan logistieke, sanitaire en commerciële efficiëntie op de beurs. Er werd gekozen om alle prijskampen en tentoonstellingen te bundelen in één hal: de ‘kleine piste’ uit hal 6 verhuist naar hal 8 en krijgt daar een plaats naast de ‘grote piste.’

Het Belgisch Miniatuurpaard en de Shetland Pony zijn net zoals de trekpaarden gevestigde waarden op Agriflanders. Deze publiekslievelingen zijn niet meer weg te denken uit het programma. Door de integratie van alle veeprijskampen in één hal vinden de prijskampen voor de Shetland Pony en het Minipaard niet meer plaats op zondag, maar op zaterdag in de grote piste in hal 8.

Eén zaak is zeker: Agriflanders blijft in dezelfde mate als vorige editie investeren in veeprijskampen.

Trekpaard

Op zondag 13 januari zullen opnieuw een 200-tal paarden meestrijden voor de titel ‘Nationaal hengsten- of merriekampioen 2019’ van het Belgisch Trekpaard. Zoals iedere editie is dit een niet te missen evenement voor de liefhebbers van trekpaarden. Tussendoor is er ook een showprogramma waarin getoond wordt hoe het trekpaard in de vrijetijdsbesteding een belangrijke plaats inneemt.

Tentoonstelling

Naast de prijskampen is er zoals altijd een uitgebreide permanente tentoonstelling van alle landbouwhuisdieren. Deze tentoonstelling richt zich zowel tot de professionele sectoren als de hobbysectoren. Zoals eerder vermeld zullen alle tentoonstellingen terug te vinden zijn in hal 8 met rundvee, melkvee, vleesvee en zeldzame rundveerassen (o.a. minizeboes), alsook paardenrassen en pony’s, varkens, schapen en geiten.

Shetland Pony

Op zaterdag 12 januari om 10 uur organiseert het Belgisch Stud-Book van de Shetland Pony haar nationaal kampioenschap in hal 8. Uit alle hoeken van het land nemen de beste pony's deel om de begeerde kampioenstitel in de wacht te slepen in de verschillende categorieën (hengst/merrie) en maten (van groot tot supermini). Hoe klein de pony’s ook zijn, hun eigenaars zijn gedreven liefhebbers. En in de kampioenschappen is het ieder jaar bijzonder spannend. Bij het behalen van de titel weerklinken er vreugdekreten. Van één zaak zijn we nu al zeker: het belooft weer spannend te worden.

Miniatuurpaard

Traditiegetrouw neemt het Belgisch Stamboek Miniatuurpaarden deel aan deze editie van Agriflanders. Het stamboek BMP zal er gedurende de hele beurs aanwezig zijn met een stand. Deze aanwezigheid heeft al jaren zijn nut bewezen aan het stamboek en zijn fokkers. “Nog elk jaar ontmoeten we mensen die niet van het bestaan van onze mini’s wisten en mogen we een groot aantal van onze leden verwelkomen op onze stand”, aldus voorzitter Patrick Ottoy. Zoals elk jaar houdt het stamboek hier ook zijn jaarlijkse hengstenkeuring. Dit jaar niet op zondag, maar wel op zaterdag in hal 8 en in de grote ring. Trouwens alle levend goed zal aanwezig zijn in hal 8. Dit is een grote verandering en we hopen dan ook dat dit een verbetering zal zijn.

Nieuw reglement

Ook intern in het stamboek zijn er in 2018 grote veranderingen en aanpassingen gebeurd, met als gevolg dat dit voor het stamboek de eerste maal zal zijn dat de hengstenkeuring doorgaat onder het nieuwe reglement. “Om conform te blijven met de nieuwe Europese wetgeving en onze erkenning als stamboek te behouden, dienden we ons hele reglement aan te passen”, vertelt ons de voorzitter. Eén van de grote veranderingen zal dit jaar zijn dat de hengsten ten volle drie jaar moeten zijn alvorens zich te kunnen aanbieden voor stamboekopname en goedgekeurd te worden voor de dekkingen. In het verleden konden de hengsten zich hiervoor aanbieden in het jaar dat ze drie jaar oud werden. Patrick Ottoy: “Dit wil voor ons stamboek zeggen dat de meeste hengsten voor het dekseizoen van 2019 reeds gekeurd werden in 2018.

Nieuw is ook in ons stamboek dat er predicaten werden ingevoerd. Een paard dat tweemaal een tweede premie en eenmaal een eerste premie behaalde, krijgt het predicaat ‘Model.’ Een paard dat driemaal een eerste premie behaalt, krijgt het predicaat ‘Ster’ en een paard dat vijfmaal een eerste premie behaalt, krijgt het predicaat ‘Elite.’ Nieuw is verder dat ook veulens, jaarlingen, tweejaarse, driejaarse en oudere hengsten telkens een premie kunnen behalen die ze behouden voor het meedingen naar een predicaat. “Door dit nieuwe artikel in het reglement hopen we hengsten niet eenmaal te zien op de keuring voor de stamboekopname, maar wel degelijk meerdere malen voor het behalen van een eventueel predicaat.” En er is nog een nieuwigheid: het stamboek zal na de keuring een show organiseren. In deze show zal het publiek voor de eerste maal op Agriflanders de miniatuurpaarden aan het werk zien in disciplines die hier nog niet werden getoond aan het publiek. “We zullen een kleine demonstratiewedstrijd houden met jumping, aangespannen, aan de lange teugel, enzovoort, zodat het publiek kan aanschouwen dat onze mini’s nog wat anders kunnen dan alleen maar mooi wezen”, aldus de voorzitter.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken