Apps voor boeren, gps voor tractoren en drones op elfde landbouwbeurs in Gent

Apps voor boeren, gps voor tractoren en drones op elfde landbouwbeurs in Gent

Agriflanders opent donderdag haar elfde editie in het Gentse Flanders Expo, waar de komende dagen zowat 70.000 bezoekers worden verwacht. Op 26.000 vierkante meter staan circa 350 standhouders opgesteld: organisaties zoals Boerenbond en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek ILVO en vooral bedrijven die handelen in veevoeders, stallen, mechanische hulpmiddelen en technologische snufjes.

Voor het eerst zal op de landbouwbeurs een varkensveiling gebeuren via een videoconferentie, een gevolg van de quarantainemaatregelen die zijn opgelegd, nadat in de provincie Luxemburg het Afrikaanse varkenspestvirus bij everzwijnen is vastgesteld.

Een andere primeur op de landbouwbeurs is 'Taintstop', een voedingssupplement dat berengeur, de sterke geur bij het opwarmen van varkensvlees, doet verdwijnen. Landbouwbedrijf Arvesta zet het in de markt als "een diervriendelijk en natuurlijk alternatief voor de castratie van biggen".

Op de beurs ook heel wat technologische snufjes. Zo worden boeren met een app gewaarschuwd voor ziekten en plagen. Drones selecteren op hun beurt de beste graansoort die een landbouwer kan planten, een technologie die ook gebruikt wordt voor ander advies. Een gps-systeem voor tractoren kan grond bewerken, kunstmest strooien en percelen splitsen met een nauwkeurigheid van 2 cm.

Agriflanders duurt nog tot zondag 13 januari.

BELGA

Meest recent

Meest recent