Startpagina Melkvee

Europese melkpoederberg met 95 procent geslonken

Meer dan drie jaar na het losbarsten van de melkcrisis is bijna alle gestockeerde melkpoeder opnieuw op de markt gebracht. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag meegedeeld.

Leestijd : 1 min

Als reactie op de spectaculaire prijsdalingen besloot de Commissie in 2015 om magere melkpoeder op te kopen en van de markt te houden. De maatregel moest de prijzen helpen stabiliseren, maar werkte ook de grootste melkpoederberg sinds de jaren negentig in de hand.

Vanaf eind 2016 begon de Commissie de stocks mondjesmaat te verkopen. Van de 380.000 ton aan gestockeerde melkpoeder is intussen 95 procent opnieuw op de markt gebracht, deelde de Commissie vrijdag mee. Bij de laatste verkoop is deze week 80.000 ton van de hand gedaan. Er schiet nu nog ongeveer 22.000 ton over.

Sommige melkboeren vreesden dat de verkoop van de stocks de prijzen opnieuw naar beneden zou halen, maar dat is volgens eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan niet gebeurd. "We zien nu dat onze opslagplaatsen leeg raken, zonder dat dit weegt op de markt, zoals velen hadden voorspeld."

BELGA

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken