Startpagina Economie

Regering werkt aan noodwet voor harde Brexit

De regering-Michel werkt aan een grote overkoepelende Brexit-wet, een soort noodwet die ons land moet voorbereiden op een harde Brexit. Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters moet zo'n noodwet toelaten om "snel te kunnen schakelen", bijvoorbeeld op het vlak van douanepersoneel of vergunningen. Tijdens Agriflanders zei Peeters dat de landbouw en de voedingssector betrokken worden bij overleg.

Leestijd : 2 min

De regering bereidt zich al een tijdje voor op de Brexit. Maar de tijd dringt, want deze week stond in het Britse Lagerhuis de langverwachte stemming op de agenda over de deal die premier Theresa May met de EU sloot over een ordentelijke scheiding. In die scheiding wordt het handelsverkeer geregeld, maar ook de verdeling van bestaande importquota en het vrije verkeer van personen. Ze kreeg geen meerderheid. Dat kan betekenen dat op 29 maart een chaotische Brexit volgt.

De regering-Michel is een regering in lopende zaken, wat betekent dat in principe geen nieuw beleid maakt. Peeters zei tijdes een debat op Agriflanders dat de regering wel degelijk een aantal dossiers wil afronden. Zo wordt de carryback-regeling wat Peeters betreft opgenomen in een pakket af te ronden zaken. De carryback-regeling moet de landbouw weerbaarder maken tegen prijsschommelingen. Het verlies dat een landbouwbedrijf in een bepaald jaar maakt, kan door de regeling verdeeld worden over de winst uit de voorbije jaren.

Ook het Brexit-dossier kan wat Peeters betreft niet blijven liggen tot na de verkiezingen van 26 mei. Hoewel het volgens hem niet evident is, zullen budgetten moeten vrijgemaakt. Het federaal voedselagentschap FAVV vroeg al om 300 extra personeelsleden, als de Britten straks worden behandeld als alle andere derde landen buiten de EU. Ook denkt Peeters aan maatregelen om exportvergunningen te vergemakkelijken, zodat exporteurs sneller naar nieuwe bestemmingen kunnen.

Het is alvast niet evident geld vrij te maken, aldus Peeters. “Omdat er geen algemene begroting is voor 2019, moet er binnen de huidige middelen geschoven worden.” In het algemeen hoopt Peeters, ooit landbouwminister, dat het Brexit-proces een les is voor “partijen die zich willen terugplooien op hun eigen grondgebied”. Ze vergissen zich. Vrijheid, veiligheid en welvaart zijn volgens de christendemocraat mede gevolg van de Europese samenwerking. “Een klein land als België heeft geen baat bij gesloten grenzen.”

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken