Startpagina Akkerbouw

Studie bewijst industriële beïnvloeding bij vernieuwing glyfosaatvergunning

Een nieuwe studie toont aan dat de chemische industrie invloed heeft uitgeoefend op de Duitse overheid in de aanloop naar de vernieuwing van de vergunning voor glyfosaat in 2017. De nieuwe studie verschijnt een dag voor het Europees Parlement in Straatsburg stemt over de nieuwe Europese toelatingsprocedure voor pesticiden.

Leestijd : 1 min

De studie buigt zich over het werk van het Duitse agentschap voor risico-evaluatie (BfR, Bundesinstituut für Risikobewertung). De Duitse overheid had dat agentschap de opdracht gegeven de aanvraag voor de vernieuwing van een glyfosaatvergunning te evalueren.

Volgens de onderzoekers blijkt dat belangrijke delen van die evaluatie niet geschreven zijn door het BfR zelf, maar door de Europese glyfosaatwerkgroep (GTF, Glyphosate Task Force), een groepering chemische bedrijven die aan de basis lag van de vergunningsaanvraag. Die onderdelen werden nochtans voorgesteld als geschreven door het Duitse agentschap zelf.

De studie bevestigt daarmee de onthullingen in de zogenaamde 'Monsanto Papers'. Die hebben in 2017 in kaart hebben gebracht hoe de chemierreus de glyfosaatwetenschap heeft proberen te manipuleren.

BELGA

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken