Startpagina Actueel

Tevredenheid over Vlaams verbod op onverdoofd slachten

Afgelopen woensdag 29 maart hebben de meerderheidspartijen, gesteund door de oppositie, na jaren van discussie een politiek akkoord bereikt rond het onverdoofd slachten.

Leestijd : 1 min

Vanuit het Ketenoverleg werd de voorbije jaren aangedrongen op een pragmatische oplossing inzake het onverdoofd slachten. Na de publicatie van het negatieve advies van de Raad van State over een totaalverbod op onverdoofd slachten, werd Piet Vanthemsche in juli 2016 door Vlaams minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, aangesteld als onafhankelijk bemiddelaar.

Op basis van het eindrapport, dat midden deze week werd voorgesteld, werd de beslissing genomen om elektronarcose vanaf 1 januari 2019 te verplichten voor schapen en kleine herkauwers, en post cut stunning voor runderen.

Het Ketenoverleg zal het eindverslag van bemiddelaar Piet Vanthemsche op korte termijn bestuderen om de stopzetting van het onverdoofd slachten praktisch uit te werken.

Ten slotte wenst het Ketenoverleg de verschillende betrokken partijen en bemiddelaar Piet Vanthemsche te bedanken. Door hun constructieve houding hebben ze bijgedragen tot een eindverslag dat een snelle en eenduidige politieke beslissing toeliet.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken