The Blondes are back: prijskamp Blonde d’Aquitaine op Agriflanders

Noblesse van Luc De Bel werd kampioene bij de jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioene.
Noblesse van Luc De Bel werd kampioene bij de jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioene. - Lindsay Loterman

Reeds in de vroege uren was het een drukte van jewelste aan de poorten van hal 8. Blonde d’Aquitaines werden aangevoerd, gelost, nog een laatste keer gewassen en gekamd, gemeten en gewogen en ten slotte in de wachtruimtes opgesteld.

Na het openen van de deuren van Agriflanders stonden al na enkele ogenblikken de eerste geïnteresseerden de blondes te bewonderen. Onder hen kenners die de dieren al eens kwamen bekijken, maar ook veel mensen die niet met het ras vertrouwd zijn. Zij uitten hun verbazing bij het lezen van de grootte en gewichten in verhouding tot de leeftijd van de dieren. Omstreeks 11 uur verschenen alle deelnemers trots in hun Blonde d’Aquitaine outfit en zag je hier en daar al wat zenuwen de kop opsteken.

Jonge runderen

Bij de eerste categorie had de jury al meteen de handen vol, want er verschenen maar liefst acht jonge vaarzen tussen 7 en 12 maanden in de ring. Daarna werd er opeenvolgend goud, zilver en brons uitgedeeld in de volgende categorieën: jonge stieren van 7 tot 12 maanden, vaarzen van 12 tot 18 maanden, stieren van 12 tot 18 maanden, vaarzen van 18 tot 24 maanden, stieren van 18 tot 24 maanden, koeien van 2 tot 3 jaar, stieren van 2 tot 3 jaar, koeien van 3 tot 4 jaar, stieren van 3 tot 4 jaar, koeien ouder dan 4 jaar, stieren ouder dan 4 jaar, zoogstellen jonger dan 4 jaar, zoogstellen ouder dan 4 jaar en de bedrijfsgroep.

Vervolgens werd er overgegaan naar het serieuze werk: de kampioenschappen!

Jonger dan 18 maanden

Bij de vaarzen jonger dan 18 maanden was het de Hilariodochter Odalie, van de stal van Carl Mintjes uit Oostmalle, die de beker pakte.

Odalie, kampioen bij de jonge vaarzen, uit de stal van Carl Mintjens.
Odalie, kampioen bij de jonge vaarzen, uit de stal van Carl Mintjens. - Lindsay Loterman

Imperialzoon 1791, uit de stal van Luc De Bel, kreeg de beker mee naar huis bij de jonge stieren tot 18 maanden.

1791, uit de stal van Luc De Bel, werd kampioen bij de jonge stieren.
1791, uit de stal van Luc De Bel, werd kampioen bij de jonge stieren. - Lindsay Loterman

Beide dieren werden tot kampioen verkozen omdat er door de jury heel veel rastypischheid opgemerkt werd. Beide dieren zijn heel goed ontwikkeld, hebben een mooie bespiering, bezitten een fijn en correct beenwerk en - voor een blonde zeker een van de belangrijkste kenmerken - een goed ontwikkeld bekken met een lange volle broek!

(Jong)volwassen dieren

Bij de jongvolwassen dieren (tussen 18 maanden en 3 jaar) ging de beker mee met Luc De Bel. Noblesse, een Titandochter, mag hem op haar naam schrijven. Op het einde van de keuring werd ze door de jury ook nog eens benoemd tot kampioen der kampioenen, het dier met de beste raseigenschappen. Volgens de jury was het een uitermate goed bespierde vaars, met niettemin de fijnheid die de Blonde d’Aquitaines typeert.

Noblesse werd kampioen jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioen.
Noblesse werd kampioen jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioen. - Lindsay Loterman

De beker bij de jonge stieren ging ook mee naar de stal van Mintjes, voor de BAC-stier Nimo (v. Imposant).

BAC Nimo van Carl Mintjens won in de categorie  jongvolwassen  stieren .
BAC Nimo van Carl Mintjens won in de categorie jongvolwassen stieren . - Lindsay Loterman

Bij de volwassen koeien imponeerde Gupetia (v. Vaillant), alweer van de fokkerij van Mintjes, de jury.

Gupetia, de kampioene bij de volwassen koeien jonger dan drie jaar, uit de stal van Carl Mintjens.
Gupetia, de kampioene bij de volwassen koeien jonger dan drie jaar, uit de stal van Carl Mintjens. - Lindsay Loterman

Jambon (v. Dustin), van de familie Lauryssen, kaapte de prijs weg bij de volwassen stieren. Jambon werd omschreven als een heel complete, beste stier. Hij heeft een zeer goed ontwikkeld kruis, met uitstekend ontwikkeld bekken en een lange broek. Deze stier woog op het moment van de keuring maar liefst 1.484 kg!

Jambon, van de familie Lauryssen, werd kampioen bij de volwassen stieren ouder dan drie jaar.
Jambon, van de familie Lauryssen, werd kampioen bij de volwassen stieren ouder dan drie jaar. - Lindsay Loterman

De laatste kampioenenbeker werd uitgereikt aan de beste koe met kalf die voorgebracht werd. Dit werden Lavande (v. Berlioz) en haar kalf 5550 (v. Froment) van Peter De Brabander.

Kampioen zoogstellen is Lavande (v. Berlioz) met haar kalf 5550 (v. Froment), van Peter De Brabander.
Kampioen zoogstellen is Lavande (v. Berlioz) met haar kalf 5550 (v. Froment), van Peter De Brabander. - Lindsay Loterman

Bedrijfsloten

Verschillende fokkers presenteerden ook een bedrijfslot. Hierbij kijkt de jury niet alleen naar de individuele kenmerken van de dieren, maar ook naar de homogeniteit tussen de voorgestelde dieren onderling. De bedrijfsgroep werd gewonnen door de Familie Lauryssen uit Rijkevorsel.

De organisatie van deze keuring in Agriflanders was trots om enkele afgevaardigden van de Fierba (Féderation International des Eleveurs de Blonde d’Aquitaine) te mogen verwelkomen. Zij verkozen de vaars Nostalgie (v Arlequin) van Carl Mintjes tot ‘Miss Future’. Dat is een vaars waar ze hoge verwachtingen van hebben voor de toekomst, omdat alle raseigenschappen en ontwikkelingen aanwezig zijn.

Deze keuring werd afgesloten op dezelfde manier als ze begon: in een heel vriendschappelijke sfeer. Alle deelnemers en vrijwilligers werden door het bestuur uitvoerig bedankt en in de bloemetjes gezet. Daarna konden ze nog aanschuiven om een heerlijk stuk Blonde d’Aquitainevlees te nuttigen.

Meer foto’s op landbouwleven.be en blondeaquitainevlaanderen.be.

Lindsay Loterman

Meest recent

Meest recent