CRV kroont winnaars ‘Kijk op keuren’

Alle dagwinnaars van het project ‘Kijk op keuren’ werden uitgenodigd voor de prijskamp op Agriflanders.
Alle dagwinnaars van het project ‘Kijk op keuren’ werden uitgenodigd voor de prijskamp op Agriflanders. - DC

Dit jaar nam een twintigtal scholen deel aan ‘Kijk op keuren’. Daarnaast konden ook jonge boeren deelnemen aan een aparte cursusdag. ‘s Ochtends volgden de deelnemers theorie, ‘s namiddags zetten ze die om in de praktijk. De beste keurders van de dag ontvingen een ticketje Agriflanders, waar ze de beoordelingen van de jury zo goed mogelijk moesten benaderen.

Winnaars bij melkvee

Op het einde van de CRV-melkveeprijskamp kwam Jens Cuvelier van VABI Roeselare als winnaar uit de bus. Zijn ouders runnen een melkveebedrijf met 100 koeien in Poperinge, dat hij later graag zou overnemen. Hij heeft een grote interesse in exterieur en fokkerij. Waarom hij zo’n goede kijk op koeien heeft kan hij niet goed verklaren. “Ik had mijn voorselectie al niet verwacht”, klonk het bescheiden. “Ik zie het liefst melktypes: een goede uier, een fijne nek en een goed frame. De jury blijkbaar ook. Dat is mijn geluk geweest.”

Minister Schauvliege en mentor Mieke Vanderschueren flankeren de winnaars melkvee.
Minister Schauvliege en mentor Mieke Vanderschueren flankeren de winnaars melkvee. - DC

Op de tweede plaats eindigde Nathalie De Paep uit Melsele. Ze groeide op in een gespecialiseerd melkveebedrijf met 100 koeien. Nu volgt ze nog les aan de hogeschool Thomas More in Geel, maar ook zij hoopt het ouderlijk bedrijf uiteindelijk over te nemen. Hoe verklaart ze haar goede prestatie? “Ik deed van kleins af aan mee aan prijskampen. Elk jaar wordt je er sterker en sterker in. Het is een passie die er met de paplepel is ingegeven.” Waarom vindt zij prijskampen zo belangrijk? “Zo weet je of je goede koeien in de stal hebt staan”, glimlacht ze.

Winnaars bij vleesvee

Glenn Verhelst, die derde werd, is het daar roerend mee eens. “Het is belangrijk om te zien welke stier het best presteert, voor eigen gebruik. Maar prijskampen brengen vooral mensen samen”, vult hij aan. Net als Nathalie is hij afkomstig van een melkveebedrijf in Melsele, en ook hij wil later overnemen. Voorlopig loopt hij nog school aan de landbouwschool in Sint-Niklaas. Welke raad heeft hij voor jongeren die willen uitblinken in veebeoordelen? “Cursussen volgen, en veel oefenen thuis”, klinkt het antwoord.

De beoordelingen van deze drie winnaars lagen het dichtst bij die van de professionele jury tijdens de vleesveeprijskamp op Agriflanders.
De beoordelingen van deze drie winnaars lagen het dichtst bij die van de professionele jury tijdens de vleesveeprijskamp op Agriflanders. - CRV

Bij het vleesvee gaf Marc Van Den Bossche de cursus. In de finale won Jasmien Lemaire uit Sint-Martens-Lennik. Tweede werd Emiel Bauwens uit Lokeren. Bas Van Melle uit Sluis ten slotte won het brons.

Project nodig

“Tja, er zitten fanatiekelingen bij, hé. De meesten krijgen die passie mee van thuis, maar af en toe haalt er ook iemand van buiten het milieu hoge punten”, reageert Mieke Vander Schueren even later. Ze is melkvee-inspecteur bij CRV en verantwoordelijk voor het ‘Kijk op keuren’-project. “Veebeoordeling zit standaard in de lessenpakketten. De meeste leerkrachten missen echter voeling en een zekere finesse. Zij hebben graag iemand uit de praktijk”, verklaart Mieke de hoge deelname aan het cursusproject.

Coach Mieke Vander Schueren kust haar prijskoe op Agriflanders.
Coach Mieke Vander Schueren kust haar prijskoe op Agriflanders. - Koeienfotos.nl

Mieke jureert zelf regelmatig prijskampen. Nog vaker doet ze zelf mee, zoals nu op Agriflanders. Haar koe Annelies schopte het tot kampioen. “Ik vind het heel belangrijk dat je het niet alleen kan uitleggen, maar dat je ook goede resultaten kan voorleggen. Dat maakt je geloofwaardiger. Op papier staan waardevolle dingen, maar je referentiebasis, die doe je op in de stal.”

Functioneel én mooi

“In april volgt nog een extra cursus over koeien scheren en verzorgen”, kondigt Mieke aan. “Dit project vraagt veel tijd, maar op de lange termijn levert het zeker wat op. Er stromen mensen in die praktijkgericht advies kunnen blijven geven. Er is een sterke link met mijn job in de bedrijfsinspectie: ik keur koeien en geef advies.”

Hoe verklaart Mieke de dalende interesse in prijskampen? “Het kost geld om je koe naar een prijskamp te brengen. Je verliest de productie van die dag, en de dagen nadien produceert je koe minder omdat ze moet bekomen. Anderzijds is het iets heel moois. Je toont wat je in je stal hebt en zet zo je bedrijf op de kaart. Daarnaast bouw je enorm veel sociale contacten op.”

“Alle koeien hier op de prijskamp geven ook goed melk. Een mooi exterieur kan functioneel zijn. Een koe die goed gebouwd is, met een goede tred, gaat langer mee. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat je buiten de prijskamp geen goede koeien hebt. Ik zie een functionele koe even graag als een pure showkoe”, besluit Mieke.

DC

Meest recent

Meest recent