Startpagina Edito

Edito: Brexit vraagt om buitengewone maatregelen

Een chaotische Brexit dreigt nu de Britse politiek het oneens lijkt te blijven over de vertrekvoorwaarden. Voor de landbouw is het belangrijk dat de politiek de ernst van de zaak erkent, en noodmaatregelen treft. Het spijtige vertrek van de Britten uit de EU kan ook als les dienen voor populistische politici die gemakkelijk willen scoren door naar het Schuman-plein te verwijzen.

Leestijd : 2 min

Deze week verwierp het Britse Lagerhuis met grote meerderheid de scheidingsakte zoals premier Theresa May die had uitonderhandeld met de overige EU-lidstaten. De uitslag, 432 stemmen tegen en 202 voor, is een klap in het gezicht van mensen die een ordentelijke Brexit nastreven. Zelfs een groot deel van May’s eigen Conservative Party keerde zich tegen haar voorstel. De vraag is wat nu zal gebeuren. De Brexit-datum, 29 maart, komt snel dichterbij.

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de ‘EU min het Verenigd Koninkrijk’ waren moeizaam en werden pas op het laatste moment afgerond. Op zichzelf was dat weinig verwonderlijk. Wanneer een groot aantal partijen rond de tafel zit, komt men pas tot een akkoord over één ding, als over alle dingen een akkoord bestaat. Beide partijen houden de kaarten zo lang mogelijk op de borst, in de wetenschap dat een niet-ordentelijke Brexit voor de ander ook grote nadelen heeft. Nu de Britse interne politiek niet akkoord gaat mede door gebrek aan steun van de regerende partij mag gerust het signaal Mayday worden afgegeven.

Het is belangrijk te onthouden dat een ordentelijke Brexit belangrijk is voor de Belgische land- en tuinbouw. België exporteert voor €3,5 miljard aan agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk. Met een regering in lopende zaken en partijbestuurders die zich vooral bekommeren om de verkiezingen in mei, is België kwetsbaar. Het is ook te hopen dat met maatregelen neemt voor wanneer niet tot onderhandelingen of een nieuw akkoord gekomen kan komen. Het is al aan de late kant. Het is nog zoeken naar geld voor 300 extra FAVV-inspecteurs, terwijl Vlaamse dierenartsen nu al worden aangeworven voor de Nederlandse inspectiedienst.

Naast douaniers en inspecteurs, moet de regering ook economische maatregelen treffen. Landbouw- en voedingsexporteurs worden geholpen alternatieve markten te vinden. Meer op de lange termijn gericht, valt te hopen dat eurosceptici leren van het Brexit-debacle. Lang kende België alleen serieuze partijen die de EU-instellingen een warm hart toedragen. Recent worden door sommige partijen vraagtekens geplaatst bij de EU. De EU heeft via de interne markt en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de landbouw in België. Laten we als klein land met een open economie eerder inzetten op evolutie dan revolutie

JCB

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken