Startpagina Wetgeving

Landbouwers verliezen strijd tegen grondaankoop van Fernand Huts

De klacht van de landbouwers die de verkoop betwisten van Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW aan Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, is onontvankelijk. “Dat was te verwachten”, reageert landbouwer Pieter Van Poucke laconiek. Burgerbeweging Constituante kijkt naar verdere acties.

Leestijd : 3 min

De rechtbank van eerste aanleg in Gent beslistte dinsdag dat de klacht onontvankelijk is. Dat betekent dat de verkoop van 450 ha Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond van het Gentse OCMW aan de BV Bijloke, een investeringsmaatschappij onder leiding van de familie Huts, niet nietig wordt verklaard. De boeren hebben geen belang aangetoond en de rechtbank verklaarde zich onbevoegd. Ze vindt dat een Nederlandse rechtbank zich over de zaak moet uitspreken.

“Dat was een beetje te verwachten, hé”, reageerde landbouwer Pieter Van Poucke. Hij en zijn partner krijgen nu de gerechtskosten voor hun kiezen, zelfs al zouden ze in beroep gaan. Dat zijn ze niet meteen van plan, al zijn ze nog in overleg met hun advocaat. “We moeten vooral in het oog houden dat het in de toekomst niet herhaald wordt. We moeten onze ogen open houden, en zorgen dat we sneller en beter kunnen ingrijpen”, vindt hij.

Burgerbeweging Constituante, die zich aansloot bij de landbouwers, is nog niet klaar met de zaak. “Volgens de rechter is alleen een rechtbank in Nederland bevoegd. Dit vonnis is een zuivere procedurekwestie: De rechter velt geen enkel inhoudelijk oordeel. Alles ligt open om aan een andere rechter de rechtsgeldigheid van de verkoop voor te leggen. Indien de landbouwers dit doen, dan zullen de grondrechtenactivisten opnieuw tussen komen”, zegt Raf Verbeke van Constituante.

Huts had in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgronden gekocht van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Landbouwer Pieter Van Poucke en zijn partner vroegen de ontbinding van de verkoop. Hun advocaat, Nic Reynaert, pleitte onder meer ongeoorloofde staatssteun, omdat het betaalde bedrag (€39.000/ha) onder de gangbare grondprijzen ligt, zeker gezien de uitstekende kwaliteit en ligging van de gronden.

OCMW Gent en Bijloke bv eisten een schadevergoeding van 10.000 euro van de boeren. De rechtbank ging niet in op de vraag tot schadevergoeding, maar oordeelde dat de klacht onontvankelijk is. De boeren hadden in Nederland naar de rechter moeten stappen en toonden geen belang aan, aldus de rechtbank.

“De boer had geen rechtmatig belang en heeft nooit interesse geuit om de gronden te kopen, stelde de advocaat van het OCMW eerder. Het was een beleidskeuze om in één perceel te verkopen. Dat was makkelijker uit administratief oogpunt, er waren dan geen restgronden en het OCMW zou een betere prijs krijgen volgens het makelaarskantoor. Er is geen sprake van staatssteun, geen enkele fout in hoofde van het OCMW en de vordering is onontvankelijk. Er is niemand uitgesloten. Het was een transparante procedure. Enkel de prijs heeft gespeeld en het was een correcte marktprijs.”

De klacht werd ook onontvankelijk verklaard omdat van de overdracht van de gronden geen melding was in een Belgische hypotheekkantoor. De vraag tot schadevergoeding is afgewezen, maar de boeren moeten wel een rechtsplegingsvergoeding betalen, ook als ze beslissen in beroep te gaan. Advocaat Nic Reynaert bekijkt of er beroep komt of er andere juridische middelen aangewend worden.

DC/BELGA

Startpagina Wetgeving Leestijd : 3 min 4 photos Chapitre Verbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW GentVerbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW Gent 1 photo
Startpagina Wetgeving Leestijd : 4 min 4 photos Chapitre “We hebben die grond nodig”“We hebben die grond nodig” 1 photo

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken