Startpagina Economie

Moederbedrijf Tiense Suikerraffinaderij bezuinigt vanwege malaise suikermarkt

Südzucker, het moederbedrijf van de Tiense Suikerraffinaderij, wil de kosten met €100 miljoen per jaar verlagen. Vanwege de historisch lage suikerprijzen in de EU wil het bedrijf 700.000 ton per jaar minder produceren. Twee Duitse fabrieken worden daarom gesloten terwijl elders mogelijk de productie wordt verlaagd. De herstructurering staat niet op zichzelf, maar kadert binnen een algemene crisis in de EU-suikersector.

Leestijd : 2 min

D e Tiense Suikerraffinaderij maakte onlangs bekend dat de laatste bieten in Tienen en Longchamps zijn ontvangen. Het bedrijf spreekt van een bewogen maar geslaagde campagne die uiteindelijk 133 dagen duurde. De weersomstandigheden waren in het voorjaar slecht en het agentschap voor voedselveiligheid FAVV dwong het bedrijf tot een renovatie van de silo’s in Wanze, wat vertraging opleverde. De bietenopbrengst per hectare bedraagt uiteindelijk 15% minder dan vorig jaar, maar in Europees opzicht is dit volgens het bedrijf nog steeds een mooi resultaat. Het suikergehalte is meer dan 5% hoger dan vorig jaar en bedraagt meer dan 15 ton per hectare.

De suikerfabrikant is onderdeel van het Duitse Südzucker, dat deels een coöperatie en deels beursgenoteerd is. Het bedrijf staat onder grote druk vanwege extreem lage prijzen, die sinds de afschaffing van het suikerquotum in oktober 2017 mogelijk zijn.

De EU had vroeger haar markt voor suiker goeddeels afgesloten, maar producenten staan nu bloot aan een wereldmarkt, gedomineerd door landen als Brazilië, India en Thailand. Wereldwijd is de productie en voorraad groot te noemen, waar ze in de EU juist tegenviel door het weer.

Het bedrijf leed van 1 maart tot en met 30 november 2018 een verlies van €83 miljoen op de suikerproductie. Het bedrijf is geen uitzondering. Het eveneens Duitse Nordzucker verwacht voor 2018 een verlies van €40 miljoen te lijden. De Franse coöperatie Tereos leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar, dat afliep op 30 september 2018, een verlies van €96 miljoen. Cristal Union en Cosun moeten nog publiceren, maar Cristal Union waarschuwt alvast voor een verlies.

Onlangs legde Südzucker een zeer ingrijpend Europees herstructureringsplan voor aan de toezichtsraad, waarin ook de vakbonden zetelen. Over het plan wordt de komende periode nog gedebatteerd. In totaal werken 600 mensen voor de suikerfabrieken in Tienen en Wanze, vestigingen die suikerspecialiteiten maken in Antwerpen en Oostkamp, en de rasperij in Longchamp.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken