Startpagina Akkerbouw

Vlaanderen schaft volgend jaar rampenfondsen af

Vanaf 1 januari 2020 kunnen landbouwers na natuurrampen geen beroep meer doen op de twee bestaande rampenfondsen. In ruil moeten boeren zelf een weersverzekering afsluiten, waarvoor ze de eerste jaren wel zwaar gesubsidieerd zullen worden. Dat schrijft Het Belang van Limburg zaterdag.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen al langer van de rampenfondsen af. Vandaag draagt de overheid alle risico, terwijl natuurrampen door de klimaatopwarming steeds vaker voorkomen, waardoor de financiële last toeneemt. Tegelijk is het voor landbouwers vaak lang wachten op een uitbetaling. N-VA, CD&V en Open Vld hebben nu een decreet klaar waarmee ze de rampenfondsen vanaf 1 januari 2020 vervangen door een "brede weersverzekering".

"Landbouwers zullen zich zelf moeten verzekeren bij een privéverzekeraar, die zal instaan voor het dekken van bijvoorbeeld vorst-, hagel- of droogteschade en daarvoor dan ook alle risico draagt. Dat is een win-winsituatie", zegt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA). "Als aanmoediging om zo'n weersverzekering af te sluiten, krijgen landbouwers tijdens de eerste drie jaar de premie voor 65% terugbetaald."

BELGA

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken