Startpagina Economie

Deprez geen alleenheerser meer bij Greenyard

Hein Deprez is niet langer meer de grote baas van groente-en fruitbedrijf Greenyard, maar moet voortaan een tweede CEO naast zich dulden. De Nederlander Marc Zwaaneveld is aangetrokken om de noodzakelijke transformatie van het bedrijf in goede banen te leiden. Dat heeft het bedrijf dinsdag na beurs bekendgemaakt. De winst van het bedrijf staat door de concurrentieslag tussen supermarkten in Duitsland en België onder druk.

Leestijd : 2 min

Greenyard was eerder dichtbij de overname van de Amerikaanse groente- en fruitreus Dole Foods. De deal ketste op het laatste moment af en sindsdien lijkt het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver aangeschoten wild. Eind januari knipte de groente- en fruitreus in de winst- en omzetprognoses. Ging men eerder uit van een winst van 80 tot 85 miljoen euro, nu wordt gerekend op 60 tot 65 miljoen. Het bedrijf neemt ook verschillende financieringsopties onder de loep, inclusief een bij aandeelhouders gevoelige kapitaalverhoging.

Financieel dagblad De Tijd schrijft dat de schulden van Greenyard hoger zijn dan de banken die het bedrijf financieren verantwoord vinden. De schuld komt neer op circa 350 miljoen euro, wat gelijk staat aan 5,5 tot 6 keer de brutowinst. Banken zouden volgens De Tijd 4,25 als maximum hebben ingesteld. Greenyard heeft vorige maand een transformatieteam aangesteld, met Marc Zwaaneveld aan het hoofd. Zwaaneveld herstructureerde eerder als CEO de Nederlandse afvalverwerker Van Gansewinkel.

Zwaaneveld is nu door de raad van bestuur benoemd tot co-CEO, samen met Hein Deprez. Greenyard telt meer dan 10.000 werknemers en is actief in 27 landen wereldwijd. Greenyard zegt haar werknemers en de relaties met haar belangrijkste klanten en leveranciers als haar belangrijkste activa die haar in staat stellen een omzet van ongeveer 4 miljard euro op jaarbasis te realiseren.

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken