Startpagina Economie

Nieuwe suikerraffinaderij Seneffe komt nog niet van de grond

De nieuwe suikerbietencoöperatie CoBT is er niet in geslaagd voldoende kapitaal op te halen bij boeren en andere partijen. CoBT haalde bijna €40 miljoen op. Dit bedrag vertegenwoordigt 68% van de kapitaaldoelstelling van het financiële plan van CoBT voor zogeheten A-, B- en S-aandelen. De initiatiefnemers geven de strijd niet op en openen in maart een tweede inschrijvingsronde.

Leestijd : 3 min

A- en B-aandelen zijn onlosmakelijk verbonden met een contract voor de levering van bieten aan de CoBT, waarbij de hoeveelheid te leveren bieten 100 ton per B-aandeel bedraagt. S-aandelen zijn bestemd voor beleggers die de CoBT financieel willen steunen, onafhankelijk van of in aanvulling op een contract voor de levering van bieten.

"We halen het bedrag en het tonnage nog niet, maar de cijfers zijn historisch”, zegt Benedictus Haag als coördinator van CoBT. “Weinig projecten kunnen dergelijke resultaten claimen. Met 1.060.000 ton bieten gecontracteerd, zijn we al op 75% van het break-even-model van 1,4 miljoen ton, oftewel 66% van het doel van het financieel plan of 1.610.000 ton voor een campagne van 110 dagen.”

1.173 bietentelers hebben zich ingeschreven op de aandelen van klasse A en B en daarmee een bietenleveringscontract met de toekomstige fabriek in Seneffe ondertekend. De coördinator zegt: "De resultaten zijn nog niet genoeg, maar ze zijn bemoedigend. Veel mensen bieden ons een aanvullende bijdrage en we ontvangen nog steeds aanvragen waar we geen rekening mee kunnen houden omdat de inschrijvingsperiode voorbij is. De mobilisatie is ongekend en we moeten actie ondernemen."

Een tweede inschrijvingsperiode zal worden geopend in de maand maart, voor de B-aandelen. De data en betalingsvoorwaarden worden besproken en goedgekeurd door de financieel toezichthouder, zegt Haag.

‘Alles is nog mogelijk’

Voor de coördinator is er nog steeds potentieel, "Als zo veel nieuwe mensen zich aanmelden in de eerste ronde, is er geen reden waarom het zal niet weer het geval zal zijn. Anderen zijn voorzichtig geweest en wachtten op de resultaten voordat ze kiezen voor meer betrokkenheid; we rekenen ook op hen. Een duidelijk signaal is net gegeven door de sector. Nu moet iedereen mobiliseren en verantwoordelijkheid nemen. De suikermarkt is zich aan het herschikken, het biedt een unieke kans, het is vandaag de dag dat producenten hun toekomst in handen moeten nemen.”

Hij herinnert zich ten slotte dat lang iedereen vol hield dat het initiatief geen kans van slagen had, en toch stappen vooruit werden gezet. “Alles is nog mogelijk. De uiteindelijke beslissing om te bouwen komt sowieso terug bij de ‘medewerkers’. De verschillende opties zullen aan hen worden getoond en de uiteindelijke beslissing zal democratisch genomen worden. Als mensen in ons investeren en ons vertrouwen schenken, is het een minimum dat ze inspraak hebben."

Verzet gemeente

Vorige week hebben de gemeente Seneffe en de intercommunale Idea hun voornemen bekendgemaakt om in beroep te gaan tegen het besluit aan CoBT een bouwvergunning te verlenen. CoBT zegt graag in gesprek te gaan met de instanties en vanzelfsprekend zich in te zetten voor een project dat voor de bewoners geen last zal zijn en binnen de omgeving past. De fabriek zou in 2021 de eerste bieten moeten verwerken.

naar DJ

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken