Startpagina Libramont

Europese Holstein Confrontatie: alsof een Belgische club tegen Real Madrid speelt! 

Uitkomen tegen de Europese top op eigen terrein. Het is geen gewone zaak. Stéphane en zijn zoon zijn ongeduldig. “Telkens we in het buitenland werden uitgenodigd werden we steeds zeer goed ontvangen. We konden daarom slechts teruggeven wat het evenement ons zelf reeds heeft gegeven.”

Leestijd : 3 min

Mooie momenten die een stimulans zijn voor deze familie van veefokkers. De laatste? De vijfde plaats voor hun koe Hay River tijdens de vorige Europese Confrontatie die in 2016 doorging in het Franse Colmar. Het is het tweede beste Belgische resultaat ooit. Hay River is een koe die Ludovic samen met een vriend had aangekocht om haar mooi uiterlijk. “Vandaag is het zij die het meest geeft in de stal”, glimlacht hij.

In de Champions League

Hij zou ze graag opnieuw zien defileren in de Europese ring, maar hij hoopt vooral dat de Belgische delegatie zich kan onderscheiden. “Een top 5 zou reeds een goed resultaat zijn op zich. Rekening houdend met de internationale concurrentie en de omvang van de veestapels in de andere landen, lijkt de Belgische ploeg op Klein Duimpje.” Vandaar de vergelijking met een Belgische voetbalploeg die moet uitkomen tegen Real Madrid in de Champions League. “Wij hebben een ploeg van een zeer goed niveau, maar de ambities en de budgetten van de buitenlandse ploegen zijn duidelijk veel groter. Zwitserland bv. heeft heel zwaar geïnvesteerd in dieren die gewoon zijn op het podium te staan in de meest prestigieuze prijskampen.”

In België is de tendens niet zozeer gericht op ‘aankopen’, maar eerder op ‘eigen fabricaat’. De fokkers mikken vooral op een goede afkomst, wat het meest economisch is. Met veel geduld, veel werk en een beetje geluk kan men dan ook een dier bekomen dat zich kan onderscheiden. “Bij ons is de kern van de fokkerij breed en de afstammingen zijn goed”, zo is Stéphane van mening. En zijn zoon valt hem bij: “Hoewel wij Hay River hebben aangekocht is de verdienste zeer groot van diegene die met goed resultaat een dier kan voorstellen dat op zijn eigen bedrijf is geboren.”

“Voor de Europese Confrontatie is het de ploeggeest die telt. Wij hebben vier dieren in de preselectie, maar ik zou reeds blij zijn wanneer er uiteindelijk één koe zou worden weerhouden in de selectie”, zo stelt Ludovic.

Verschillende voorbereiding

Het niveau van voorbereiding is zeer verschillend. De Belgische delegatie heeft dit jaar voor meer middelen gezorgd, terwijl de fokkerij Horimetz uitzonderlijk hun beste koe zelf zullen voorbereiden. “We doen het nooit voor de nationale prijskampen. Vroeger clipten we zelf onze dieren. Vandaag doen wij beroep op een professionele clipper. Een zege hangt af van zeer veel details. We zien duidelijk een tendens naar meer homogeniteit, met de opkomst van een Europese standaard.”

Opendeurdag

Op 11 april opent de fokkerij Horimetz haar deuren voor het publiek en zal een tiental koeien te koop aanbieden op een stille veiling. Wat de fokkerij betreft, is hun politiek duidelijk. Zij zullen melkkoeien voorstellen met een zeer mooie fokkerij-optie.

naar P-Y L.

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken